Makaron zamieniłam na domowe kluseczki. Z aromatyczną masą makową są idealnym daniem na wigilię
Dieta wegetariańska
Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw, którą serwuje się podczas wigilijnej kolacji. To pyszne i aromatyczne danie, w którym delikatne kluski idealnie łączą się z makiem i innymi składnikami. Na tegoroczną wigilię warto podać je w nieco innej wersji. Poznajcie sprawdzony przepis na miękkie kluseczki ziemniaczane z dodatkiem domowej masy makowej.
Co dodajemy do klusek z makiem?
W tym prostym przepisie kluski z makiem robi się z łatwo dostępnych składników. To produkty, które są w sklepach przez cały rok. Największą popularnością cieszą się przed świętami Bożego Narodzenia. Wykorzystuje się je do słodkich wypieków i wielu tradycyjnych świątecznych potraw.
Co więc należy przygotować, aby zrobić domowe kluski ziemniaczane z makiem na wigilię? Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej produkty typowe dla potraw wigilijnych i świątecznych. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się kluski ziemniaczane, a druga obejmuje składniki niezbędne do przygotowania domowej masy makowej.
Jak się robi kluski z makiem na Wigilię?
Przygotowanie miski pysznych ziemniaczanych klusek z dodatkiem aromatycznej masy makowej jest łatwe i szybkie. Przepis na ten wigilijny przysmak nie jest skompilowany. Warto skorzystać z tej sprawdzonej receptury, ponieważ zjedzenie maku podczas wigilii zapewni dobrobyt i pomyślność w nadchodzącym nowym roku.
Jak więc robi się ziemniaczane kluseczki z makiem? To wigilijne danie jest nie tylko pyszne, ale i łatwe do samodzielnego przygotowania w domu. Przyda się rękaw cukierniczy, do którego wkłada się ciasto ziemniaczane i bezpośrednio z niego wyciska się je do garnka z gotującą się wodą.
- 1. krok – przygotowanie domowej masy makowej
- 2. krok – przygotowanie ciasta ziemniaczanego na kluseczki
- 3. krok – ugotowanie klusek ziemniaczanych w wodzie
- 4. krok – połączenie klusek ziemniaczanych z masą makową
Czy kluski z makiem podaje się na ciepło?
Tradycyjne kluski z makiem podaje się na wigilijną kolację. To smaczne danie na słodko najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, ale równie dobre jest po ostygnięciu. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby przez noc wszystkie smaki się przegryzły. Delikatne ziemniaczane kluski z aromatyczną masą makową można też odgrzać następnego dnia. Wystarczy kilka minut na patelni, aby podać je ciepło. Sprawdzi się też kuchenka mikrofalowa i urządzenie do gotowania na parze.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
domowa masa makowa:- 200 g mielonego maku
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak sparzyć wrzątkiem, a następnie przełożyć do miski. Dodać miód i masło. Wsypać orzechy włoskie, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przełożyć do miski i rozgnieść za pomocą praski lub tłuczka.
- Wbić jajko i wsypać mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć je do rękawa cukierniczego.
- W dużym garnku zagotować wodę. Prosto z rękawa wyciskać równe kluseczki prosto do wrzątku. Gotować około 5 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do miski.
- Dodać masę makową i wymieszać.
- Podawać na wigilijną kolację i święta Bożego Narodzenia.