Jak zrobić masę makową do makowca? Co warto do niej dodać?
Sekret pysznego makowca tkwi w doskonałej masie makowej. Jak przygotować domową masę makową, idealną do makowca, strucli makowej czy makownika? Zamiast sięgać po gotowe produkty o niepewnym składzie, warto choć raz w roku zrobić ją samodzielnie i cieszyć się pełnią smaku!
Spis treści
- Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku?
- Jakie bakalie dodać do maku?
- Gotowa masa makowa - czy jest smaczna? Czy warto kupić?
- Galeria: 12 przepisów na makowiec i ciasta z makiem
W makowcu ważne są proporcje między masą makową a ciastem – ta pierwsza powinna dominować.
Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku?
- Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.
- Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za rzadka (jeśli jest, zagęszcza się ją kaszą manną lub bułką tartą).
- Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Masę makową słodzi się miodem.
To najbardziej pracochłonny etap, ale nie wydaje się to takie trudne, gdy wspomnimy, że kiedyś ucierano mak w makutrze, czyli glinianej misie z karbowanym środkiem.
Co zrobić jeśli mak jest gorzki?
Jakie bakalie dodać do maku?
O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi. Jeśli makowiec będą jeść tylko dorośli, masę można wzbogacić kieliszkiem rumu lub wiśniami z nalewki (oczywiście bez pestek).
Gotowa masa makowa - czy jest smaczna? Czy warto kupić?
W sprzedaży są makowe półprodukty ułatwiające pracę. Mak już zmielony pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Kupując go, trzeba koniecznie sprawdzić datę przydatności do spożycia. Mak można bowiem przechowywać do roku w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w firmowym opakowaniu. Z powodu dużej ilości tłuszczu łatwo jełczeje.
Dostępne są też gotowe masy makowe (w puszkach). Oprócz zmielonego maku zawiera rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i cukier.
Jakie ciasto do makowca? Sprawdź nasze przepisy!
- Ciasto drożdżowe na makowiec: sprawdzony przepis
- Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec: przepis
- Makowiec na kruchym cieście: przepis na klasyczne ciasto świąteczne w niepospolitym wydaniu