Tak pysznej i lekkiej carbonary jeszcze nie jadłeś. A robi się w 15 minut

Tak pysznej i lekkiej carbonary jeszcze nie jadłeś. A robi się w 15 minut
Autor: Jul_lim/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Kremowa, sycąca i lżejsza niż klasyczna wersja. Carbonara z kalafiora to nie tylko prosty sposób na przepyszny obiad, ale również smak, który zachwyci każdego. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się wegetariańskim daniem, które rozpływa się w ustach.

Carbonara w nowej odsłonie. Rodzina będzie zachwycona

Aromatyczna carbonara w całkowicie nowym wydaniu. Ten wegetariański sposób na tę kremową klasykę zachwyci każdego. Carbonara z kalafiora to ciekawa wariacja dla klasyka. Choć nie będzie smakowała identycznie, to jednak zachowana zostaje ta niesamowicie kremowa struktura sosu.

Nasz makaron będzie miał odrobiną orzechowy smak. Sam w sobie gotowany i zblendowany kalafior nadaje nie tylko smaku, ale również jest gładki i aksamitny. Perfekcyjnie łączt się z żółtkami i serem, tworząc tym samym bogaty sos, który pozosyaje lekki.

Reinterpretacja klasyka. Ten dodatek wiele zmienia

Jeśli zależy nam na mięsie w każdym daniu to bez problemu możemy, zamiast tofu sięgnąć po wędzony boczek czy pancettę. Danie będzie cały czas smakowało niesamowicie, aromat będzie głęboki a tekstura kremowa. Jest to ciekawy sposób na przemycenie porcji warzyw.

Ten przepis pokazuje, że warto czasami wziąć klasyki i wymyślić je na nowo. Ten smak z pewnością zostaje na naprawdę długi czas. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować niesamowite danie, które zachwyci każdego.

SKŁADNIKI

  • 1 mała główka kalafiora
  • 150 g makaronu
  • 100 g wędzonego tofu
  • 2 żółtka
  • 40–50 g tartego Pecorino Romano
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz 
  • odrobina wody z gotowania makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy, aż będzie miękki.
  • Odcedzamy, ale zachowujemy nieco wody z gotowania.
  • Kalafiora blendujemy na gładki krem z 1 łyżką oliwy i szczyptą soli (jak będzie za gęsty, dodajemy wodę z gotowania).
  • Tofu kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
  • Dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.
  • W misce mieszamy żółtka z serem i dużą ilością pieprzu.
  • Dodajemy krem z kalafiora i dokładnie mieszamy.
  • Makaron gotujemy al dente.
  • Odcedzamy makaron i wrzucamy na patelnię z tofu.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy sos kalafiorowo-jajeczny.
  • Mieszamy energicznie.
  • Podajemy na ciepło.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...