Tak pysznej i lekkiej carbonary jeszcze nie jadłeś. A robi się w 15 minut
Dieta wegetariańska
Kremowa, sycąca i lżejsza niż klasyczna wersja. Carbonara z kalafiora to nie tylko prosty sposób na przepyszny obiad, ale również smak, który zachwyci każdego. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się wegetariańskim daniem, które rozpływa się w ustach.
Carbonara w nowej odsłonie. Rodzina będzie zachwycona
Aromatyczna carbonara w całkowicie nowym wydaniu. Ten wegetariański sposób na tę kremową klasykę zachwyci każdego. Carbonara z kalafiora to ciekawa wariacja dla klasyka. Choć nie będzie smakowała identycznie, to jednak zachowana zostaje ta niesamowicie kremowa struktura sosu.
Nasz makaron będzie miał odrobiną orzechowy smak. Sam w sobie gotowany i zblendowany kalafior nadaje nie tylko smaku, ale również jest gładki i aksamitny. Perfekcyjnie łączt się z żółtkami i serem, tworząc tym samym bogaty sos, który pozosyaje lekki.
Reinterpretacja klasyka. Ten dodatek wiele zmienia
Jeśli zależy nam na mięsie w każdym daniu to bez problemu możemy, zamiast tofu sięgnąć po wędzony boczek czy pancettę. Danie będzie cały czas smakowało niesamowicie, aromat będzie głęboki a tekstura kremowa. Jest to ciekawy sposób na przemycenie porcji warzyw.
Ten przepis pokazuje, że warto czasami wziąć klasyki i wymyślić je na nowo. Ten smak z pewnością zostaje na naprawdę długi czas. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować niesamowite danie, które zachwyci każdego.
SKŁADNIKI
- 1 mała główka kalafiora
- 150 g makaronu
- 100 g wędzonego tofu
- 2 żółtka
- 40–50 g tartego Pecorino Romano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- odrobina wody z gotowania makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy, aż będzie miękki.
- Odcedzamy, ale zachowujemy nieco wody z gotowania.
- Kalafiora blendujemy na gładki krem z 1 łyżką oliwy i szczyptą soli (jak będzie za gęsty, dodajemy wodę z gotowania).
- Tofu kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
- Dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.
- W misce mieszamy żółtka z serem i dużą ilością pieprzu.
- Dodajemy krem z kalafiora i dokładnie mieszamy.
- Makaron gotujemy al dente.
- Odcedzamy makaron i wrzucamy na patelnię z tofu.
- Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy sos kalafiorowo-jajeczny.
- Mieszamy energicznie.
- Podajemy na ciepło.