Jak zrobić spaghetti carbonara? Przepis z boczkiem i śmietaną
2022-08-24
łatwy
20 min
4
Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Spaghetti carbonara to danie dla ciebie!
SKŁADNIKI
- 40 dag makaronu typu spaghetti
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- opakowanie śmietany
- 5 dkg startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dosyć drobno pokrojony boczek wrzucić na patelnię, dodać do niego drobno posiekaną cebulę i usmażyć.
- Wszystko przełożyć do rondelka, zalać śmietaną wymieszaną z serem, doprawić do smaku pieprzem (najlepiej obficie) i solą, a potem gotować.
- Gdy sos zacznie wrzeć, dodać rozbite widelcem jajko. Odczekać, aż sos się lekko zetnie.
- Ugotowany makaron połączyć z sosem i wymieszać.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?