Jak zrobić spaghetti carbonara? Przepis z boczkiem i śmietaną

jak_przygotowac_spaghetti_carbonara_jak.jpg
Autor: photos.com To danie jedli włoscy górnicy - można było je przygotować, dysponując gorącym makaronem, szynką i serem
łatwy
20 min
4

Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Spaghetti carbonara to danie dla ciebie!

SKŁADNIKI

  • 40 dag makaronu typu spaghetti
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • opakowanie śmietany
  • 5 dkg startego parmezanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dosyć drobno pokrojony boczek wrzucić na patelnię, dodać do niego drobno posiekaną cebulę i usmażyć.
  • Wszystko przełożyć do rondelka, zalać śmietaną wymieszaną z serem, doprawić do smaku pieprzem (najlepiej obficie) i solą, a potem gotować.
  • Gdy sos zacznie wrzeć, dodać rozbite widelcem jajko. Odczekać, aż sos się lekko zetnie.
  • Ugotowany makaron połączyć z sosem i wymieszać.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Galeria: Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Maria Olczak
więcej