Zapomnij o makaronie. Wyborną lasagne zrobisz z wczorajszych naleśników

lasagne naleśnikowa
Autor: Shutterstock Zamiast wyrzucać, zrób ten włoski klasyk. Lasagne naleśnikowa jest pyszna i zero waste.
łatwy
20 min
4

Co zrobić z wczorajszych naleśników, aby się nie zmarnowały? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym łatwym i szybkim przepisie. Lasagne z naleśników to świetny pomysł na obiad w stylu zero waste. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowy nic się nie zmarnuje. Powstanie za to obłędny włoski klasyk w nowej odsłonie. Jak to zrobić? Poznajcie sprawdzony przepis na lasagne naleśnikową.

Co się dodaje do lazanii?

W tym łatwym przepisie wykorzystuje się proste, ale pełne smaku i aromatu składniki. Bez trudu można je kupić przez cały rok w większych i mniejszych sklepach czy na bazarach. Sekretem tego przepisu jest to, że do lasagne nie trzeba kupować specjalnego makaronu. Jego cena jest dość wysoka, ale dzięki wykorzystaniu innego składnika parę złotych może zostać w kieszeni. Co zamiast makaronu do lasagne? W tym daniu świetnie sprawdzą się naleśniki z poprzedniego dnia.

Jakie składniki są potrzebne, aby zrobić pyszną domową lasagne naleśnikową? Na liście potrzebnych produktów znalazły się więc:

  • wczorajsze naleśniki
  • mięso mielone – wieprzowe lub drobiowe
  • krojone pomidory w puszce
  • starty żółty ser
  • parmezan
  • śmietana
  • warzywa – cebula, marchewka, czerwona papryka
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili
  • czosnek
  • mąka kukurydziana
  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić lasagne naleśnikową?

Przepis na aromatyczną włoską lasagne, w której zamiast makaronu wykorzystuje się naleśniki z poprzedniego dnia, jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Danie uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.

Jak więc upiec lasagne z wczorajszych naleśników? Przepis na ten włoski klasyk w nowej odsłonie jest prosty i szybki.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z mięsa i warzyw
  • 2. krok – przygotowanie sosu śmietanowego z parmezanem
  • 3. krok – przełożenie naleśników farszem mięso-warzywnym i zalanie sosem
  • 4. krok – zapieczenie naleśnikowej lasagne w piekarniku

Jak podawać lasagne naleśnikową?

Przepis na tę wyśmienitą lasagne bardzo dobrze odpowiada na pytanie, jak wykorzystać naleśniki z poprzedniego dnia. Idealnie sprawdzą się zamiast makaronu w tym popularnym przysmaku kuchni włoskiej. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można go modyfikować. Farsz można przyrządzić tylko z samych warzyw lub wzbogacić go innymi. Sprawdzi się cukinia, szpinak czy bakłażan. Smak nadzienia do lasagne podkręcą pieczarki, boczniaki lub kurki.

Lasagne naleśnikowa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. To propozycja na rodzinny obiad, który rozgrzeje, poprawi humor i doda energii. Lasagne z wczorajszych naleśników można robić przez cały rok. Wystarczy mieć nadmiar naleśników. Z tym łatwym i sprawdzonym przepisem nic się nie zmarnuje.

SKŁADNIKI

  • 9 naleśników
  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając.
  • Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek i krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dokładnie wymieszać i dusić około 10 minut.
  • Śmietanę wymieszać ze startym parmezanem i mąką kukurydzianą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dno formy do zapiekania skropić oliwą z oliwek. Ułożyć 3 naleśniki, 1/3 mięsnego farszu i 1/3 śmietanowego sosu. Przykryć kolejnymi 3 naleśnikami i nałożyć 1/3 farszu. Polać 1/3 sosu. Na wierzchu ułożyć pozostałe naleśniki i farsz. Całość polać pozostałym sosem i posypać startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 25 minut.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej