Polędwiczkę szykuje w ten sposób. Goście zawsze pstrykają zdjęcia

Polędwiczkę szykuje w ten sposób. Goście zawsze pstrykają zdjęcia
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Szukasz pomysłu na przepyszny obiad? Ta aromatyczna polędwiczka w pomarańczowej glazurze to pełen klasy obiad, który zachwyci nawet najbardziej zaciętych krytyków. Przygotuj ją z kilku prostych składników i rozkoszuj się tym wspaniałym smakiem i aromatem. 

Obiad, który wygląda jak z najlepszej restauracji. Zachwyć wszystkich

Delikatne mięso z aromatyczną glazurą inspirowaną śródziemnomorskimi klimatami. To idealny sposób na ciekawy obiad, który prezentuje się przepięknie oraz niezwykle elegancko, smakuje wybornie, a przy okazji wcale nie jest trudny w przygotowaniu. 

Polędwiczka stanowi idealną podstawę tego dania. Jest to niezwykle miękkie mięso, które nie potrzebuje długiego czasu pieczenia czy smażenia - a wręcz przeciwnie. Trzeba ją odpowiednie krótko przygotowywać, by pozostała idealnie soczysta. Czyli taka, na jaką liczymy.

Pomarańcza ma tu znaczenie. Dopełnia nasze danie

To mięso idealnie łączy się z pomarańczą, która nadaje daniu świeżości i lekkości. To idealny sposób na przełamanie "mięsnego" smaku i stworzenie czegoś niesamowitego. No i nie da się ukryć, że całość pachnie tam, że aż ślinka cieknie!

Nasze danie możemy podawać z ziemniakami pieczonymi, grillowanymi warzywami czy też po prostu z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Świetnie będzie pasowało niezależnie od dodatków. To idealny sposób na aromatyczny posiłek dla całej rodziny. Zachwyć wszystkich tym niesamowitym przepisem.

SKŁADNIKI

  • Mięso:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500–600 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • Glazura pomarańczowa:
  • sok z 2 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu.
  • Nacieramy je solą, pieprzem, ziołami i posiekanym czosnkiem.
  • Odstawiamy na co najmniej 15 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.
  • W tym czasie w rondelku łączymy sok i skórkę z pomarańczy, miód, sos sojowy i musztardę oraz chili.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Dodajemy masło i mieszamy.
  • Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 minut.
  • Kroimy w kawałki i polewamy naszą glazurą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej