Polędwiczkę szykuje w ten sposób. Goście zawsze pstrykają zdjęcia

Dieta bezglutenowa
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad? Ta aromatyczna polędwiczka w pomarańczowej glazurze to pełen klasy obiad, który zachwyci nawet najbardziej zaciętych krytyków. Przygotuj ją z kilku prostych składników i rozkoszuj się tym wspaniałym smakiem i aromatem.
Obiad, który wygląda jak z najlepszej restauracji. Zachwyć wszystkich
Delikatne mięso z aromatyczną glazurą inspirowaną śródziemnomorskimi klimatami. To idealny sposób na ciekawy obiad, który prezentuje się przepięknie oraz niezwykle elegancko, smakuje wybornie, a przy okazji wcale nie jest trudny w przygotowaniu.
Polędwiczka stanowi idealną podstawę tego dania. Jest to niezwykle miękkie mięso, które nie potrzebuje długiego czasu pieczenia czy smażenia - a wręcz przeciwnie. Trzeba ją odpowiednie krótko przygotowywać, by pozostała idealnie soczysta. Czyli taka, na jaką liczymy.
Pomarańcza ma tu znaczenie. Dopełnia nasze danie
To mięso idealnie łączy się z pomarańczą, która nadaje daniu świeżości i lekkości. To idealny sposób na przełamanie "mięsnego" smaku i stworzenie czegoś niesamowitego. No i nie da się ukryć, że całość pachnie tam, że aż ślinka cieknie!
Nasze danie możemy podawać z ziemniakami pieczonymi, grillowanymi warzywami czy też po prostu z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Świetnie będzie pasowało niezależnie od dodatków. To idealny sposób na aromatyczny posiłek dla całej rodziny. Zachwyć wszystkich tym niesamowitym przepisem.
SKŁADNIKI
- Mięso:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500–600 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- Glazura pomarańczowa:
- sok z 2 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka masła
- szczypta chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu.
- Nacieramy je solą, pieprzem, ziołami i posiekanym czosnkiem.
- Odstawiamy na co najmniej 15 minut.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.
- W tym czasie w rondelku łączymy sok i skórkę z pomarańczy, miód, sos sojowy i musztardę oraz chili.
- Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Dodajemy masło i mieszamy.
- Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 minut.
- Kroimy w kawałki i polewamy naszą glazurą.