Talarki ziemniaczane z piekarnika: przepis na pieczone ziemniaki
2021-10-10
łatwy
30 min
4
Talarki ziemniaczane z piekarnika to pyszna przekąska lub dodatek do pieczonego mięsa. Pieczone w ten sposób ziemniaki można szybko przygotować. Proponujemy łatwy przepis na pieczone ziemniaki, a właściwie pieczone talarki ziemniaczane. Bez smażenia w oleju i bez problemów. Wypróbuj przepis na dietetyczne talarki ziemniaczane i ciesz się ich chrupkością z rodziną i przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- słodka papryka w proszku
- suszony czosnek
- mielony pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.
- Ziemniaki kroimy w plastry, przelewamy wrzątkiem na durszlaku, odsączamy, osuszamy dokładnie na papierowych ręcznikach lub czystej ściereczce kuchennej. W ten sposób pozbywamy się wody i skrobi na powierzchni frytek. Tak przygotowane frytki upieką się szybciej i będą bardziej chrupiące.
- Talarki wrzucamy do miski, wlewamy olej, oprószamy przyprawami, dokładnie mieszamy by każda frytka była otoczona olejem z przyprawami.
- Talarki rozkładamy dość luźno na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub pergaminem.
- Pieczemy ok 35 min w 200°C grzanie góra-dół zamieniając blachy miejscami w trakcie pieczenia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?