Kurczak po grecku z piekarnika. Jego sekretem jest aromatyczna marynata
Dieta niskokaloryczna
Pyszny, miękki i soczysty kurczak w greckim stylu potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Dzięki sekretnej marynacie mięso ma niesamowity smak i aromat. Danie smakuje zupełnie jak z dobrej greckiej restauracji. Zobaczcie, jak się robi soczystego kurczaka ze smakowitymi dodatkami.
Marynata do kurczaka po grecku
To właśnie ona odpowiada za przyjemny aromat i nietuzinkowy smak mięsa kurczaka. Przygotowuje się ją z oliwy z oliwek, świeżego oregano i tymianku, soku z cytryny, musztardy oraz czosnku. Wszystkie składniki są typowe dla kuchni greckiej i świetnie się ze sobą komponują. Kawałki kurczaka powinny leżakować w marynacie przynajmniej dwie godziny. Można też pozostawić w niej mięso na całą noc. Dzięki temu kurczak będzie wyjątkowo smakowity, soczysty, kruchy i delikatny.
Przepis na kurczaka po grecku
- To łatwy przepis na pyszne danie z kurczakiem i warzywami. Cała rodzina będzie pod wrażeniem takiego obiadu na bogato.
- Czas przygotowania to około pół godziny. Trzeba jednak pamiętać, że mięso powinno marynować się w oliwie z oliwek, ziołach i przyprawach minimum dwie godziny w lodówce. Najlepsze będzie po całej nocy spędzonej w marynacie.
- Lista składników to produkty niedrogie i łatwo dostępne. Chociaż danie jest typowe dla kuchni greckiej, wszystkie składniki można kupić w polskich sklepach.
Z czym podawać kurczaka po grecku?
Pieczony kurczak to potrawa uniwersalna. Dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników można ją robić przez cały rok. Tak upieczone kawałki kurczaka doskonale komponują się z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub drobnym makaronem. Można zaserwować je z kaszą kuskus lub bulgur. Sprawdzi się też chleb, chrupiąca bagietka lub grzanki z masłem czosnkowym.
Przepis powstał na podstawie bloga na-talerzu.pl
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na inne dania z podudzi i udek kurczaka
SKŁADNIKI
- 800 g kawałków kurczaka (ćwiartki, podudzia)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- marynata:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- do podania:
- ser feta, świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj marynatę, mieszając w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, posiekane zioła oraz doprawiając solą i pieprzem według własnego gustu.
- Natrzyj kurczaka marynatą, starannie pokrywając każdy kawałek. Przełóż mięso do miski, przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub pozostaw na całą noc, aby mięso nabrało smaku.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek ułóż kawałki kurczaka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrop całość odrobiną oliwy z oliwek.
- Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie dobrze przyrumieniony i miękki.
- Gdy danie będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika. Podawaj na gorąco, posypując świeżą bazylią i pokruszonym serem feta.