Kurczak po grecku z piekarnika. Jego sekretem jest aromatyczna marynata

kurczak po grecku
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
4

Dieta niskokaloryczna

Pyszny, miękki i soczysty kurczak w greckim stylu potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Dzięki sekretnej marynacie mięso ma niesamowity smak i aromat. Danie smakuje zupełnie jak z dobrej greckiej restauracji. Zobaczcie, jak się robi soczystego kurczaka ze smakowitymi dodatkami.

Marynata do kurczaka po grecku

To właśnie ona odpowiada za przyjemny aromat i nietuzinkowy smak mięsa kurczaka. Przygotowuje się ją z oliwy z oliwek, świeżego oregano i tymianku, soku z cytryny, musztardy oraz czosnku. Wszystkie składniki są typowe dla kuchni greckiej i świetnie się ze sobą komponują. Kawałki kurczaka powinny leżakować w marynacie przynajmniej dwie godziny. Można też pozostawić w niej mięso na całą noc. Dzięki temu kurczak będzie wyjątkowo smakowity, soczysty, kruchy i delikatny.

Przepis na kurczaka po grecku

  • To łatwy przepis na pyszne danie z kurczakiem i warzywami. Cała rodzina będzie pod wrażeniem takiego obiadu na bogato.
  • Czas przygotowania to około pół godziny. Trzeba jednak pamiętać, że mięso powinno marynować się w oliwie z oliwek, ziołach i przyprawach minimum dwie godziny w lodówce. Najlepsze będzie po całej nocy spędzonej w marynacie.
  • Lista składników to produkty niedrogie i łatwo dostępne. Chociaż danie jest typowe dla kuchni greckiej, wszystkie składniki można kupić w polskich sklepach.

Z czym podawać kurczaka po grecku?

Pieczony kurczak to potrawa uniwersalna. Dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników można ją robić przez cały rok. Tak upieczone kawałki kurczaka doskonale komponują się z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub drobnym makaronem. Można zaserwować je z kaszą kuskus lub bulgur. Sprawdzi się też chleb, chrupiąca bagietka lub grzanki z masłem czosnkowym.

Przepis powstał na podstawie bloga na-talerzu.pl

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na inne dania z podudzi i udek kurczaka

SKŁADNIKI

  • 800 g kawałków kurczaka (ćwiartki, podudzia)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • marynata:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • do podania:
  • ser feta, świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj marynatę, mieszając w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, posiekane zioła oraz doprawiając solą i pieprzem według własnego gustu.
  • Natrzyj kurczaka marynatą, starannie pokrywając każdy kawałek. Przełóż mięso do miski, przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub pozostaw na całą noc, aby mięso nabrało smaku.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek ułóż kawałki kurczaka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrop całość odrobiną oliwy z oliwek.
  • Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie dobrze przyrumieniony i miękki.
  • Gdy danie będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika. Podawaj na gorąco, posypując świeżą bazylią i pokruszonym serem feta.
Kuchnia grecka. Przepis na pastę z bakłażanów
Anna Szulc-Górska
więcej