Idealny obiad dla głodomorów. Potrawka z kurczaka i 4 warzyw syci i dodaje energii

Dieta bezglutenowa
Co można zrobić z piersi kurczaka na obiad? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest pyszna i aromatyczna potrawka z piersi kurczaka i czterech popularnych warzyw. To smacznie danie sprawdzi się zawsze i nasyci nawet największych głodomorów. To idealny obiad na chłodne jesienne dni, ponieważ świetnie rozgrzewa i poprawia humor. Oto prosty przepis na szybką potrawkę z kurczaka i czterech kolorowych warzyw.
Jakie warzywa dodać do potrawki z kurczaka?
W tym prostym przepisie na wyśmienity i sycący obiad rolę pierwszoplanową gra pierś kurczaka. To mięso, które bogate jest w białko i zawiera bardzo mało tłuszczu. Idealnie sprawdza się na diecie odchudzającej. Role drugoplanowe przypadły czterem popularnym warzywom, dzięki którym danie smakuje pysznie i prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Warzywa te cenione są nie tylko za smak, ale i bogactwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.
Jakie więc warzywa można dodać do potrawki z piersi kurczaka? Na liście składników znalazły się cztery zdrowe warzywa, które są dostępne w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Do potrawki dodaje się więc:
- cukinię
- marchewkę
- cebulę
- żółtą paprykę
Jak zrobić potrawkę z kurczaka i 4 warzyw?
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i energetyczny obiad z piersi kurczaka, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie potrawki z kurczaka i czterech warzyw jest nie tylko proste, ale i błyskawiczne. Potrawa jest gotowa w 20 minut. Z przepisu można więc korzystać nawet w ciągu zwykłego tygodnia, kiedy nie każdy ma czas na gotowanie. Jedną z wielu zalet tego dania jest to, że przyrządza się je na jednej patelni. Potrawka z kurczaka z czterema kolorowymi warzywami jest wyjątkowo smaczna, dodaje energii i poprawia humor.
Jak więc ugotować znakomitą i treściwą potrawkę z kurczaka wzbogaconą czterema zdrowymi warzywami? Ten przepis jest prosty i szybki, a danie zawsze się udaje i smakuje każdemu.
- 1. krok – pokrojenie i podsmażenie kurczaka
- 2. krok – dodanie cebuli, a następnie marchewki, cukinii i papryki
- 3. krok – wlanie bulionu i doprawienie potrawki
- 4. krok – gotowanie potrawki z kurczaka i czterech warzyw przez kwadrans
Jak podawać potrawkę z kurczaka i 4 warzyw?
Pyszna i aromatyczna potrawka z kurczaka, której smak podkręcają cztery kolorowe warzywa, to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Danie jest wyjątkowo smaczne i zdrowe. Syci i rozgrzewa w chłodne dni, dlatego warto podawać je na jesienny obiad. Potrawka doskonale smakuje sama, ale bardziej treściwa jest z dodatkiem chleba, ryżu lub drobnej kaszy. Na specjalne okazje można serwować ją z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi. W każdej wersji potrawka z kurczaka i czterech warzyw smakuje wyśmienicie. Nawet głodomory będą pod wrażeniem.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smaż na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Często mieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, cukinię i paprykę. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlać bulion warzywny i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i gotować około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać na obiad z ulubionym pieczywem lub bez.