Zamień mąkę na ten składniki. Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak dobre
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej są placki ziemniaczane. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na ten domowy klasyk. Ten przepis to nowość. Do placków nie dodaje się mąki pszennej. Za ich pyszny smak i puszystą konsystencję odpowiadają zupełnie inne składniki. Poznajcie prosty i szybki przepis na chrupiące placki ziemniaczane w nieco innym wydaniu.
Czy można dodać śmietanę do placków ziemniaczanych?
Jak się okazuje, pyszne i chrupiące placki ziemniaczane można zrobić bez mąki pszennej. Zamiast niej do masy z ziemniaków warto dodać śmietanę i jedno jajko więcej. Dzięki tym składnikom placki są wyjątkowo dobre, puszyste i chrupiące. W takiej wersji bez mąki są bezpieczne dla alergików i osób unikających glutenu.
Jak zrobić placki ziemniaczane ze śmietaną?
Przepis na pyszne domowe placki z ziemniaków z dodatkiem śmietany jest prosty i w miarę szybki. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko cztery produkty, dwie przyprawy i olej do smażenia. Dzięki temu, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, placki ziemniaczane ze śmietaną można smażyć na okrągło.
Ziemniaków na placki nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczy zetrzeć je na tarce. Od sposobu starcia ziemniaków zależy konsystencja placków. Jeżeli wybierzecie małe oczka tarki, po usmażeniu placki będą miękkie i delikatne. Starcie ziemniaków na dużych oczkach sprawi, że placki nabiorą wyjątkowej chrupkości.
Jak więc zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany? Przepis składa się z kilku kroków.
- 1. krok – starcie ziemniaków i cebuli, odstawienie do odcieknięcia
- 2. krok – wymieszanie masy warzywnej ze śmietaną i pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie placków ziemniaczanych na oleju na patelni
Jak podawać placki ziemniaczane ze śmietaną?
Placki ziemniaczane wzbogacone kwaśną śmietaną to idealne wege danie na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują same, ale można je podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego. Smacznie komponują się z sosami na ciepło jak grzybowy czy pomidorowy. Chrupiące placki ze śmietaną ziemniaczane są też dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dań jednogarnkowych czy gulaszy.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce na dużych lub małych oczkach. Przełożyć na sitko umieszczone nad miską i odstawić na 10 minut.
- Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Wodę, która wyciekła do miski, odlać, skrobię zostawić.
- Do masy warzywnej wbić jajka i dodać śmietanę. Wlać skrobię. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje masy, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z ulubionym sosem i chrupiącą surówką.