Placki ziemniaczane: klasyczny przepis na klasyczną potrawę

Placki ziemniaczane: klasyczny przepis na klasyczną potrawę

Placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i przypraw. Aby urozmaicić ich smak można je wzbogacić dodatkami takimi jak cebula, zioła, ser żółty czy jabłka. Do ciasta warto dodać łyżkę śmietany; placuszki będą wtedy bardziej puszyste.

Sprawdź przepis na klasyczne placki ziemniaczane.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Draniki: przepis na placki ziemniaczane po białorusku

Draniki: przepis na placki ziemniaczane po białorusku

Draniki - placki ziemniaczane z mięsnym farszem są tradycyjnym białoruskim daniem. Białoruskie draniki, placki ziemniaczane, podaje się na kilkadziesiąt sposobów: z cukrem, z kwaśną śmietaną, nadziewane mięsem, twarogiem, słodką masą makową, zapiekane z gulaszem lub z mięsem, z boczkiem i z grzybami.

Sprawdź przepis na draniki, czyli placki ziemniaczane po białorusku.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Puszyste placki ziemniaczane - prosty trik sprawia, że bliny są jak pianka

Puszyste placki ziemniaczane - prosty trik sprawia, że bliny są jak pianka

Placki ziemniaczane to smaczne i tanie danie, które możemy jadać samodzielnie lub z dodatkami. Dobrze zrobione są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie, ale zazwyczaj dość zwarte, bez lekkości. Jednak jednym prostym trikiem możemy sprawić, że na naszym talerzu wylądują puszyste placki ziemniaczane.

Sprawdź przepis na bliny.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Placki ziemniaczane po włosku. Danie z ziemniaków a'la włoska pizza

Placki ziemniaczane po włosku. Danie z ziemniaków a'la włoska pizza

Włoski smak w tradycyjnych plackach ziemniaczanych? Mattia Centini, znany jako twórca internetowy i prowadzący warsztaty gotowania włoskich dań, zaskakuje swoją nową interpretacją tego polskiego klasyka. Jego wersja placków ziemniaczanych w stylu włoskim niespodziewanie wprowadza dwa nietypowe składniki, które sprawiają, że to danie nabiera zupełnie nowego charakteru.

Sprawdź przepis na placki ziemniaczane po włosku.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Placki po litewsku: hit za grosze! Przepis na placki ziemniaczane z mięsem po litewsku

Placki po litewsku: hit za grosze! Przepis na placki ziemniaczane z mięsem po litewsku

Placki po litewsku to po prostu placki ziemniaczane nadziewane mięsem. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć smażenie wymaga nieco wprawy. Ale warto popróbować, bo efekt w postaci przepysznego i sycącego dania 2 w 1 jest tego wart!

Sprawdź przepis na placki po litewsku.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Bramboraki – placki ziemniaczane z twistem. Wystarczy dodać dwa składniki, a smak cię zaskoczy

Bramboraki – placki ziemniaczane z twistem. Wystarczy dodać dwa składniki, a smak cię zaskoczy

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, ale warto spróbować ich czeskiej wersji – bramboraków. Dodając czosnek i majeranek, zyskasz aromatyczne placki idealne na każdą okazję. Oto przepis, który sprawi, że Twoje placki będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Sprawdź przepis na bramboraki.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tak w Szwajcarii smaży się placki ziemniaczane. Są pyszne, chrupiące i za grosze

Tak w Szwajcarii smaży się placki ziemniaczane. Są pyszne, chrupiące i za grosze

Ziemniaki to niedrogie i uniwersalne warzywo, z którego można przyrządzić mnóstwo pysznych potraw. Jednym z pomysłów na ziemniaki jest przepis, który pochodzi ze Szwajcarii. Berner rosti to duży placek ziemniaczany smażony na maśle. Potrawa jest niedroga i łatwa do samodzielnego przygotowania. To świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Sprawdź przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Boxty: przepis na tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane, które zachwycą prostotą i smakiem!

Boxty: przepis na tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane, które zachwycą prostotą i smakiem!

Boxty to danie, które łączy w sobie kremową delikatność ziemniaków z chrupiącą złocistą skórką. Idealne na śniadanie, obiad lub kolację – na słodko lub wytrawnie. Boxty to kulinarna podróż wprost na zieloną wyspę. Sprawdź, jak je przygotować i poczuj smak Irlandii w swoim domu!

Sprawdź przepis na tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Placki wiedeńskie z ziemniaków. Jeden drobny szczegół sprawi, że wyjdą chrupiące jak nigdy

Placki wiedeńskie z ziemniaków. Jeden drobny szczegół sprawi, że wyjdą chrupiące jak nigdy

Ziemniaczane placki wiedeńskie przyrządza się z ziemniaków startych na grube wiórki. Dzięki temu placuszki wychodzą wyjątkowo chrupiące. W Wiedniu podaje się je z solonym śledziem, wędzonym łososiem, ikrą lub po prostu ze śmietanowym sosem ziołowym lub guacamole z awokado.

Sprawdź przepis na wiedeńskie placki ziemniaczane.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Placki ziemniaczane robię według przepisu z Podkarpacia. Bandurjanki z tym serem smakują rewelacyjnie

Placki ziemniaczane robię według przepisu z Podkarpacia. Bandurjanki z tym serem smakują rewelacyjnie

Bandurjanki to regionalna potrawa, na którą przepis pochodzi z Podkarpacia. Jest to rodzaj placków ziemniaczanych z dodatkiem twarogu. Danie jest pyszne, niedrogie i treściwe. W tej regionalnej wersji placki z ziemniaków są łatwe do przygotowania w domu.

Sprawdź przepis na placki ziemniaczane z Podkarpacia, czyli bandurjanki.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Placki ziemniaczane
Draniki: przepis na placki ziemniaczane po białorusku
puszyste-placki-ziemniaczane
Placki ziemniaczane po włosku. Danie z ziemniaków a'la włoska pizza
Placki po litewsku: hit za grosze! Przepis na placki ziemniaczane z mięsem po litewsku
Bramboraki – placki ziemniaczane z twistem. Wystarczy dodać dwa składniki, a smak cię zaskoczy
berner rosti
Boxty: przepis na tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane, które zachwycą prostotą i smakiem!
wiedeńskie placki ziemniaczane
bandurjanki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email