
Placki ziemniaczane: klasyczny przepis na klasyczną potrawę
Placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i przypraw. Aby urozmaicić ich smak można je wzbogacić dodatkami takimi jak cebula, zioła, ser żółty czy jabłka. Do ciasta warto dodać łyżkę śmietany; placuszki będą wtedy bardziej puszyste.

Draniki: przepis na placki ziemniaczane po białorusku
Draniki - placki ziemniaczane z mięsnym farszem są tradycyjnym białoruskim daniem. Białoruskie draniki, placki ziemniaczane, podaje się na kilkadziesiąt sposobów: z cukrem, z kwaśną śmietaną, nadziewane mięsem, twarogiem, słodką masą makową, zapiekane z gulaszem lub z mięsem, z boczkiem i z grzybami.
Sprawdź przepis na draniki, czyli placki ziemniaczane po białorusku.

Puszyste placki ziemniaczane - prosty trik sprawia, że bliny są jak pianka
Placki ziemniaczane to smaczne i tanie danie, które możemy jadać samodzielnie lub z dodatkami. Dobrze zrobione są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie, ale zazwyczaj dość zwarte, bez lekkości. Jednak jednym prostym trikiem możemy sprawić, że na naszym talerzu wylądują puszyste placki ziemniaczane.
Sprawdź przepis na bliny.

Placki ziemniaczane po włosku. Danie z ziemniaków a'la włoska pizza
Włoski smak w tradycyjnych plackach ziemniaczanych? Mattia Centini, znany jako twórca internetowy i prowadzący warsztaty gotowania włoskich dań, zaskakuje swoją nową interpretacją tego polskiego klasyka. Jego wersja placków ziemniaczanych w stylu włoskim niespodziewanie wprowadza dwa nietypowe składniki, które sprawiają, że to danie nabiera zupełnie nowego charakteru.

Placki po litewsku: hit za grosze! Przepis na placki ziemniaczane z mięsem po litewsku
Placki po litewsku to po prostu placki ziemniaczane nadziewane mięsem. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć smażenie wymaga nieco wprawy. Ale warto popróbować, bo efekt w postaci przepysznego i sycącego dania 2 w 1 jest tego wart!
Sprawdź przepis na placki po litewsku.

Bramboraki – placki ziemniaczane z twistem. Wystarczy dodać dwa składniki, a smak cię zaskoczy
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, ale warto spróbować ich czeskiej wersji – bramboraków. Dodając czosnek i majeranek, zyskasz aromatyczne placki idealne na każdą okazję. Oto przepis, który sprawi, że Twoje placki będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Sprawdź przepis na bramboraki.

Tak w Szwajcarii smaży się placki ziemniaczane. Są pyszne, chrupiące i za grosze
Ziemniaki to niedrogie i uniwersalne warzywo, z którego można przyrządzić mnóstwo pysznych potraw. Jednym z pomysłów na ziemniaki jest przepis, który pochodzi ze Szwajcarii. Berner rosti to duży placek ziemniaczany smażony na maśle. Potrawa jest niedroga i łatwa do samodzielnego przygotowania. To świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Boxty: przepis na tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane, które zachwycą prostotą i smakiem!
Boxty to danie, które łączy w sobie kremową delikatność ziemniaków z chrupiącą złocistą skórką. Idealne na śniadanie, obiad lub kolację – na słodko lub wytrawnie. Boxty to kulinarna podróż wprost na zieloną wyspę. Sprawdź, jak je przygotować i poczuj smak Irlandii w swoim domu!
Sprawdź przepis na tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane.

Placki wiedeńskie z ziemniaków. Jeden drobny szczegół sprawi, że wyjdą chrupiące jak nigdy
Ziemniaczane placki wiedeńskie przyrządza się z ziemniaków startych na grube wiórki. Dzięki temu placuszki wychodzą wyjątkowo chrupiące. W Wiedniu podaje się je z solonym śledziem, wędzonym łososiem, ikrą lub po prostu ze śmietanowym sosem ziołowym lub guacamole z awokado.

Placki ziemniaczane robię według przepisu z Podkarpacia. Bandurjanki z tym serem smakują rewelacyjnie
Bandurjanki to regionalna potrawa, na którą przepis pochodzi z Podkarpacia. Jest to rodzaj placków ziemniaczanych z dodatkiem twarogu. Danie jest pyszne, niedrogie i treściwe. W tej regionalnej wersji placki z ziemniaków są łatwe do przygotowania w domu.
Sprawdź przepis na placki ziemniaczane z Podkarpacia, czyli bandurjanki.