Draniki: przepis na placki ziemniaczane po białorusku

2021-03-29
Draniki: przepis na placki ziemniaczane po białorusku
Autor: Shutterstock Draniki to  placki ziemniaczane pochodzące z Białorusi - faszerowane mielonym mięsem.
łatwy
40 min
4

Draniki - placki ziemniaczane z mięsnym farszem są tradycyjnym białoruskim daniem. Białoruskie draniki, placki ziemniaczane, podaje się na kilkadziesiąt sposobów: z cukrem, z kwaśną śmietaną, nadziewane mięsem, twarogiem, słodką masą makową, zapiekane z gulaszem lub z mięsem, z boczkiem i z grzybami. Do masy czasem dodaje się kefir, gorące mleko lub wrzący tłuszcz ze skwarkami. Trudno w to uwierzyć, ale tylko na Białorusi można kupić wyspecjalizowany sprzęt elektrycznych gospodarstwa kuchennego do ucierania ziemniaków i odwirowywania nadmiaru wilgoci z masy ziemniaczanej, który nosi nazwę „maszina dla dranikow”. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do tej masy dodać mąkę, jajko i szczyptę soli.
  • Mięso doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżkę masy ziemniaczanej, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone draniki wyłożyć z powrotem na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.