Draniki: przepis na placki ziemniaczane po białorusku
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Draniki - placki ziemniaczane z mięsnym farszem są tradycyjnym białoruskim daniem. Białoruskie draniki, placki ziemniaczane, podaje się na kilkadziesiąt sposobów: z cukrem, z kwaśną śmietaną, nadziewane mięsem, twarogiem, słodką masą makową, zapiekane z gulaszem lub z mięsem, z boczkiem i z grzybami. Do masy czasem dodaje się kefir, gorące mleko lub wrzący tłuszcz ze skwarkami. Trudno w to uwierzyć, ale tylko na Białorusi można kupić wyspecjalizowany sprzęt elektrycznych gospodarstwa kuchennego do ucierania ziemniaków i odwirowywania nadmiaru wilgoci z masy ziemniaczanej, który nosi nazwę „maszina dla dranikow”.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- jajko
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do tej masy dodać mąkę, jajko i szczyptę soli.
- Mięso doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżkę masy ziemniaczanej, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone draniki wyłożyć z powrotem na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.