Tak w Szwajcarii smaży się placki ziemniaczane. Są pyszne, chrupiące i za grosze
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ziemniaki to niedrogie i uniwersalne warzywo, z którego można przyrządzić mnóstwo pysznych potraw. Jednym z pomysłów na ziemniaki jest przepis, który pochodzi ze Szwajcarii. Berner rosti to duży placek ziemniaczany smażony na maśle. Potrawa jest niedroga i łatwa do samodzielnego przygotowania. To świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Oto łatwy przepis na berner rosti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane.
Co to są placki rösti?
Placki ziemniaczane zwane berner rösti to tradycyjne danie pochodzące z kuchni szwajcarskiej. Receptura narodziła się na wsi, gdzie jedzenie przyrządzano z dostępnych i tanich składników. Potrawy miały być sycące, rozgrzewające i proste. Niegdyś placki rosti stanowiły śniadanie rolników z kantonu Berno. Właśnie od miejsca powstania tych oryginalnych placków ziemniaczanych pochodzi ich nazwa.
Dziś berner rösti to klasyczne danie Szwajcarii, które przyrządza się z kilku tanich składników. Można przygotować je z ziemniaków gotowanych lub surowych. Szwajcarskie placki ziemniaczane wyróżnia to, że masę smaży się w całości. Dzięki temu powstaje jeden duży placek, który z wierzchu jest rumiany i chrupiący, a w środku miękki.
Jak się robi rösti?
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane przyrządzone według przepisu pochodzącego ze Szwajcarii z łatwością można zrobić w domu. Lista składników obejmuje tylko dwa produkty i dwie przyprawy. Są dostępne w naszych sklepach bez względu na porę roku. Usmażenie wielkiego placka z ziemniaków nie wymaga też wielu godzin w kuchni.
Jak więc przygotować pyszne i chrupiące placki ziemniaczane po szwajcarsku? Berner rösti to łatwe danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków w mundurkach
- 2. krok – starcie ziemniaków na tarce
- 3. krok – usmażenie berner rösti na maśle na patelni
Z czym podawać rösti?
Pyszne placki ziemniaczane rosti, którymi od lat zajadają się Szwajcarzy, to propozycja na smakowity obiad dla całej rodziny. Danie nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc z przepisu mogą skorzystać weganie. Sprawdzi się też na diecie bezglutenowej.
Przed podaniem chrupiące placki berner rösti można posypać posiekanym szczypiorkiem. Danie jest bardziej sycące, jeżeli posiłek wzbogaci się jajkiem sadzonym, serem lub skwarkami z boczku. To dobry dodatek do gulaszu, potraw mięsnych lub warzyw na ciepło. Pysznie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego z ziołami. W każdej wersji szwajcarskie placki ziemniaczane berner rösti smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim ziemniaki, formując duży okrągły placek. Smażyć z obu stron, aż zacznie się rumienić. Uważać przy przekładaniu, aby placek się nie rozerwał.
- Podawać z posiekanym szczypiorkiem, jajkiem sadzonym, serem lub ze smażonym boczkiem.