Placki wiedeńskie z ziemniaków. Jeden drobny szczegół sprawi, że wyjdą chrupiące jak nigdy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ziemniaczane placki wiedeńskie przyrządza się z ziemniaków startych na grube wiórki. Dzięki temu placuszki wychodzą wyjątkowo chrupiące. W Wiedniu podaje się je z solonym śledziem, wędzonym łososiem, ikrą lub po prostu ze śmietanowym sosem ziołowym lub guacamole z awokado. Polecam ten łatwy przepis, bo to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego.
SKŁADNIKI
- Na placki wiedeńskie z ziemniaków:
- 4 ziemniaki
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie opłucz starte ziemniaki pod bieżącą zimną wodą i osusz. Ma to na celu usunięcie skrobi z ziemniaków. Dobrze odciśnij ziemniaki w dłoniach. Wiórki osusz na papierowym ręczniku
- Starte wiórki przypraw solą i pieprzem.
- Nabiera po 2 czubate łyżki ziemniaczanych wiórków i formuj w dłoni placek o grubości około 1 cm.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Za pomocą szpatułki ułóż placek na gorącej patelni.
- Placki smaż na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Po odwróceniu na drugą stronę. Na każdy placuszek połóż kawałeczek masła.
- Placki zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Pod filmem znajdziesz super propozycje podania placuszków z sosem jogurtowym i łososiem.
Jak podawać placki po wiedeńsku?
Jeśli chcesz podać placki na obiad, to najlepszym wyborem będzie jajko sadzone. Placki wiedeńskie w kawiarniach stolicy Austrii podaje się z różnorodnymi dodatkami. Najczęściej ze śledziem solonym w oleju lub śledziem marynowanym w śmietanie. Również z łososiem lub ikrą łososiową. I koniecznie ze śmietaną lub jogurtem. Coraz modniejszym dodatkiem są pasty z warzyw strączkowych lub guacamole oraz grillowane warzywa. Wypróbuj który zestaw Ci pasuje i ciesz się smakiem wiedeńskich placków ziemniaczanych.
Propozycja podania:
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżka koperku posiekanego
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- cukier, sól i pieprz do smaku
Jogurt wymieszaj z ziołami przyprawowymi. Dopraw odrobiną cukru, solą i pieprzem. Placki podaj z plasterkami wędzonego łososia i sosem jogurtowym.