Puszyste placki ziemniaczane - prosty trik sprawia, że bliny są jak pianka

Puszyste placki ziemniaczane - prosty trik sprawia, że bliny są jak pianka
Autor: Shutterstock Puszyste placki ziemniaczane są bardzo łatwe do zrobienia.
łatwy
35 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane to smaczne i tanie danie, które możemy jadać samodzielnie lub z dodatkami. Dobrze zrobione są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie, ale zazwyczaj dość zwarte, bez lekkości. Jednak jednym prostym trikiem możemy sprawić, że na naszym talerzu wylądują puszyste placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane tak jak lubisz

Bardzo lubimy w domu placki ziemniaczane, choć każdy z domowników zajada się nimi na swój własny sposób. Mamy w rodzinie i miłośnika placków ziemniaczanych z majonezem i takiego, który zasypuje bliny cukrem. Ja najbardziej lubię placki saute, bez żadnych dodatków, aczkolwiek też mam swoją plackową zajawkę, lubię gdy są przygotowane z ziemniaków tartych na tarce o grubych oczkach, są wtedy nieco lżejsze i zdecydowanie bardziej chrupiące. Przypominają nieco śniadaniowe placki ziemniaczane z popularnego fast foodu.

Sposób na puszyste placki ziemniaczane

Sposób na puszyste placki ziemniaczane jest tak banalny, że często zastanawiam się, dlaczego nie wpadłam na to wcześniej. Sekretem jest dodatek ubitej na sztywno piany z białek - to ona nadaje plackom wyjątkowej lekkości i puszystości. To prosty i szybki sposób na znakomite placki.

Składniki

1 kg ziemniaków

2 jajka

1 szklanka mąki

sól i pieprz

tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub zblendować, jeśli były mocno wodniste odcedzić nadmiar płynu.

Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do ziemniaków, a białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.

Do ziemniaków i żółtek dodać mąkę, przyprawić i dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.

To właśnie dodanie ubitych na sztywno białek sprawi, że placuszki wyjdą puszyste jak nigdy dotąd.

Placki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej