Placki ziemniaczane robię według przepisu z Podkarpacia. Bandurjanki z tym serem smakują rewelacyjnie

bandurjanki
Autor: Shutterstock Zamiast zwykłych placków ziemniaczanych usmaż bandurjanki. Podkarpacki przepis jest łatwy i szybki.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Bandurjanki to regionalna potrawa, na którą przepis pochodzi z Podkarpacia. Jest to rodzaj placków ziemniaczanych z dodatkiem twarogu. Danie jest pyszne, niedrogie i treściwe. W tej regionalnej wersji placki z ziemniaków są łatwe do przygotowania w domu. Poznajcie regionalny przepis na pyszne i chrupiące bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z Podkarpacia.

Z czego zrobić bandurjanki?

Aby robić w domu wyśmienite placki ziemniaczane według przepisu z Podkarpacia, potrzebne są proste i tanie produkty. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych przez cały rok. Chociaż przepis pochodzi z kuchni podkarpackiej, składniki dostępne są w całej Polsce.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić bandurjanki? Lista składników jest krótka i obejmuje niedrogie produkty.

  • ziemniaki
  • twaróg
  • jajko
  • mąka pszenna
  • sól
  • olej do smażenia

Jak zrobić bandurjanki?

Podkarpacki przepis na pyszne placki z ziemniaków i twarogu nie jest skomplikowany. Jego zaletą jest to, że wykorzystuje się surowe ziemniaki. Nie trzeba ich wcześniej gotować i czekać, aż ostygną. To znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie posiłku.

Jak się robi placki ziemniaczane z serem? Regionalny przepis na bandurjanki jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu.

  • 1. krok – starcie ziemniaków na tarce i odciśnięcie ich z nadmiaru wody
  • 2. krok – połączenie ziemniaków z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie bandurjanek na patelni na oleju

Jak podawać bandurjanki?

Pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem sera twarogowego przygotowane według przepisu pochodzącego z kuchni podkarpackiej to pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Placki wybornie smakują same i z dodatkiem aromatycznego sosu. Idealnie sprawdzi się sos grzybowy. Bandurjanki mogą być także ciekawym dodatkiem do innych potraw. Pysznie łączą się z gulaszami i daniami jednogarnkowymi.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Przełożyć na sitko umieszczone nad miską i odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski.
  • Odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków.
  • Do startych ziemniaków dodać pokruszony twaróg i wbić jajko. Wsypać mąkę i doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać na obiad jako danie główne lub dodatek do innych potraw.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej