Placki ziemniaczane robię według przepisu z Podkarpacia. Bandurjanki z tym serem smakują rewelacyjnie
Dieta wegetariańska
Bandurjanki to regionalna potrawa, na którą przepis pochodzi z Podkarpacia. Jest to rodzaj placków ziemniaczanych z dodatkiem twarogu. Danie jest pyszne, niedrogie i treściwe. W tej regionalnej wersji placki z ziemniaków są łatwe do przygotowania w domu. Poznajcie regionalny przepis na pyszne i chrupiące bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z Podkarpacia.
Z czego zrobić bandurjanki?
Aby robić w domu wyśmienite placki ziemniaczane według przepisu z Podkarpacia, potrzebne są proste i tanie produkty. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych przez cały rok. Chociaż przepis pochodzi z kuchni podkarpackiej, składniki dostępne są w całej Polsce.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić bandurjanki? Lista składników jest krótka i obejmuje niedrogie produkty.
- ziemniaki
- twaróg
- jajko
- mąka pszenna
- sól
- olej do smażenia
Jak zrobić bandurjanki?
Podkarpacki przepis na pyszne placki z ziemniaków i twarogu nie jest skomplikowany. Jego zaletą jest to, że wykorzystuje się surowe ziemniaki. Nie trzeba ich wcześniej gotować i czekać, aż ostygną. To znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie posiłku.
Jak się robi placki ziemniaczane z serem? Regionalny przepis na bandurjanki jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu.
- 1. krok – starcie ziemniaków na tarce i odciśnięcie ich z nadmiaru wody
- 2. krok – połączenie ziemniaków z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie bandurjanek na patelni na oleju
Jak podawać bandurjanki?
Pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem sera twarogowego przygotowane według przepisu pochodzącego z kuchni podkarpackiej to pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Placki wybornie smakują same i z dodatkiem aromatycznego sosu. Idealnie sprawdzi się sos grzybowy. Bandurjanki mogą być także ciekawym dodatkiem do innych potraw. Pysznie łączą się z gulaszami i daniami jednogarnkowymi.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Przełożyć na sitko umieszczone nad miską i odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski.
- Odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków.
- Do startych ziemniaków dodać pokruszony twaróg i wbić jajko. Wsypać mąkę i doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać na obiad jako danie główne lub dodatek do innych potraw.