Twaróg: przepis krok po kroku jak ukwasić mleko i zrobić domowy twaróg [GALERIA ZDJĘĆ]

2021-06-01 11:27

Twaróg domowy zawsze przewyższa smakiem twaróg kupny. To także oszczędność. Nadmiar mleka lepiej przerobić niż wylać. Przygotowanie twarogu jest bardzo łatwe. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszny domowy ser twarogowy. Cieszmy się smakiem domowego twarogu! #beszamelpl #calapolskarobitwarogi

Twaróg domowy 9
Autor: Gieno Mientkiewicz Po ocieknięciu, pyszny domowy twaróg przełożyć do miseczki i schować do lodówki.

Spis treści

  1. Domowy twaróg nie ma sobie równych
  2. Zobacz, jak zrobić twaróg domowy

Domowy twaróg nie ma sobie równych

Przepis powstał specjalnie w ramach akcji „Cała Polska robi twarogi”. Więcej o niej przeczytacie tutaj: Cała Polska robi twarogi - akcja Beszamel.pl jak robić zdrowe i odżywcze twarogi

Twaróg domowy bardzo łatwo przygotować. Dzielę się z Wami przepisem podstawowym z mleka ukwaszonego w domu. Do wykonania twarogu wystarczy mleko, najlepiej tak zwane świeże, poddane mikrofiltracji lub pasteryzacji w temperaturze 72-74oC. Takie mleko sprzedawane jest w szklanych butelkach. 

Ważne! Mleko UHT nie nadaje się do przygotowania zsiadłego mleka. 

Przeczytajcie także: Jak zrobić domowe kwaśne mleko do picia lub na twaróg

Zobacz, jak zrobić twaróg domowy

Poradnik, jak ukwasić mleko i zrobić z niego twaróg przygotował i wielokrotnie sprawdził: Gieno Mientkiewicz 

Gieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. W swojej karierze przez wiele lat był menadżerem Roberta Makłowicza, prowadził różne audycje kulinarne w kilku rozgłośniach radiowych, a w kanale Kuchnia+ stworzył program "Przez dziurkę od sera". Współtworzył liczne serowe festiwale. Prowadził własną Akademię Kulinarną „Smolna 8 Food”. Publikował w magazynach piszących o jedzeniu i kulturze stołu: Kuchnia, Wino, Ferment, Gospodyni. Pisywał recenzje do Aktyvista, G. Wyborczej, Kuriera Targowego i wielu innych. Kucharz wszechstronny. Wyznawca ruchu Slow Food, praktykujący.  Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Doradca serowy topowych kucharzy. Zakochany w twarogach.