Potrzebne naczynia i przyrządy: garnka z pokrywką, sitka lub durszlaku, ściereczkę z muślinu lub tetry lub gazy wielokrotnie złożonej, łyżki, trzepaczki, termometru. Ewentualnie foremka z małymi otworami to kształtowania twarogu. Ale nie jest to konieczne. Takiej foremki używaj serowarzy. Możesz ją zrobić z plastikowego opakowania po jogurcie lub śmietanie, wykonując rozgrzaną igłą lub drutem otworki w ściankach.
Oprócz naczyń i przyrządów potrzebne będą: 1 l mleka świeżego, pasteryzowanego, ze szklanej butelki 1 łyżka śmietany lub kwaśnego mleka Jeśli mleko jest z lodówki, należy je podgrzać do około 20°C. Do mleka w temperaturze pokojowej dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple, lecz nie na słońcu. Mleko może się ukwaszać dobę lub dwa dni. Powinno się całkowicie związać, a wokół pojawi się cienka obwódka serwatki.
Najlepiej jest podgrzewać kwaśne mleko w kąpieli wodnej, a jeśli nie jest to możliwe, to należy to robić bardzo powoli. Po 10-15 minutach można zagarnąć powstały skrzep od zewnątrz do środka, tak aby ten pośrodku się zanurzył. Ruchy powinny być oszczędne, powolne i delikatne.
Przygotować sito lub durszlak, wyłożony gęstą gazą, tetrą lub spraną ściereczką.
Skrzep powinien mieć temperaturę około 35°C. Lepiej aby był niedogrzany niż przegrzany. To wpływa potem na strukturę i smak twarogu. Podgrzany skrzep ostrożnie przelać do sita i pozostawić do ocieknięcia.
Po godzinie można przełożyć do foremki lub zebrać końce, związać i powiesić nad zlewem, ale warto odzyskać odciekającą serwatkę. Jeszcze może się nam przydać.
Twaróg w foremce można dociążyć słoikiem z wodą, lub w płótnie umieścić między dwoma deskami i również dociążyć słoikiem.
Po ocieknięciu, pyszny domowy twaróg przełożyć do miseczki i schować do lodówki.