Powrót do artykułu
Twaróg domowy 1
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 2
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 3
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 4
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 5
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 6
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 7
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 8
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Twaróg domowy 9
Fot.: Gieno Mientkiewicz
Zobacz następną galerię
Jak zrobić twaróg z maślanki? Instrukcja krok po kroku
Jak zrobić twaróg z maślanki? Instrukcja krok po …

Jak zrobić twaróg z maślanki? Instrukcja krok po kroku

Jak zrobić twaróg domowy? Instrukcja krok po kroku

Twaróg domowy 1

Potrzebne naczynia i przyrządy: garnka z pokrywką, sitka lub durszlaku, ściereczkę z muślinu lub tetry lub gazy wielokrotnie złożonej, łyżki, trzepaczki, termometru. Ewentualnie foremka z małymi otworami to kształtowania twarogu. Ale nie jest to konieczne. Takiej foremki używaj serowarzy. Możesz ją zrobić z plastikowego opakowania po jogurcie lub śmietanie, wykonując rozgrzaną igłą lub drutem otworki w ściankach. 

Twaróg domowy 2

Oprócz naczyń i przyrządów potrzebne będą:  1 l mleka świeżego, pasteryzowanego, ze szklanej butelki 1 łyżka śmietany lub kwaśnego mleka Jeśli mleko jest z lodówki, należy je podgrzać do około 20°C.  Do mleka w temperaturze pokojowej dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple, lecz nie na słońcu. Mleko może się ukwaszać dobę lub dwa dni. Powinno się całkowicie związać, a wokół pojawi się cienka obwódka serwatki.

Twaróg domowy 3

Najlepiej jest podgrzewać kwaśne mleko w kąpieli wodnej, a jeśli nie jest to możliwe, to należy to robić bardzo powoli. Po 10-15 minutach można zagarnąć powstały skrzep od zewnątrz do środka, tak aby ten pośrodku się zanurzył. Ruchy powinny być oszczędne, powolne i delikatne. 

Twaróg domowy 4

Twaróg domowy 5

Przygotować sito lub durszlak, wyłożony gęstą gazą, tetrą lub spraną ściereczką.   

Twaróg domowy 6

Skrzep powinien mieć temperaturę około 35°C.  Lepiej aby był niedogrzany niż przegrzany. To wpływa potem na strukturę i smak twarogu.  Podgrzany skrzep ostrożnie przelać do sita i pozostawić do ocieknięcia.

Twaróg domowy 7

Po godzinie można przełożyć do foremki lub zebrać końce, związać i powiesić nad zlewem, ale warto odzyskać odciekającą serwatkę. Jeszcze może się nam przydać. 

Twaróg domowy 8

Twaróg w foremce można dociążyć słoikiem z wodą, lub w płótnie umieścić między dwoma deskami i również dociążyć słoikiem.

Twaróg domowy 9

Po ocieknięciu, pyszny domowy twaróg przełożyć do miseczki i schować do lodówki.

email