Jak zrobić sos grzybowy ze świeżych grzybów? Wypróbuj przepis babci
2023-08-31
łatwy
30 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos grzybowy ze świeżych grzybów to doskonały sposób na wykorzystanie niewielkiej ilości leśnych grzybów, których mamy za mało do marynowania czy suszenia. Najsmaczniejszy jest wtedy, gdy udało nam się zebrać grzyby różnych gatunków, bo otrzymujemy z nich sos z grzybów leśnych o bogatym smaku i aromacie.
Taki sos grzybowy ze świeżych grzybów doskonale pasuje do placków ziemniaczanych lub z cukinii, a także do kopytek, makaronu czy gnocchi. Można też dodać go do pieczonego mięsa. Doskonale pasuje też do zwykłych, tłuczonych ziemniaków.
Jeśli szukacie inspiracji, z czym jeszcze możecie zjeść placki ziemniaczane, zajrzyjcie do galerii pod materiałem wideo.
SKŁADNIKI
- 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
- 30 g masła (2 łyżki)
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule szalotki lub jedna mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wody (bulionu warzywnego lub grzybowego)
- sól i pieprz
- tymianek
- ok. 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić. Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
- Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.
Czy warto jeść grzyby?