Jak zrobić sos grzybowy ze świeżych grzybów? Wypróbuj przepis babci

Jak zrobić sos grzybowy ze świeżych grzybów? Wypróbuj przepis babci
Autor: Shutterstock Sos grzybowy ze świeżych grzybów jest najbardziej smakowity, gdy zostanie zrobiony z mieszanki różnych gatunkówgrzybów
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos grzybowy ze świeżych grzybów to doskonały sposób na wykorzystanie niewielkiej ilości leśnych grzybów, których mamy za mało do marynowania czy suszenia. Najsmaczniejszy jest  wtedy, gdy udało nam się zebrać grzyby różnych gatunków, bo otrzymujemy z nich sos o bogatym smaku i aromacie.

SKŁADNIKI

  • 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 30 g masła (2 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule szalotki lub jedna mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wody (bulionu warzywnego lub grzybowego)
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • ok. 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić. Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
  • Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej