Placki ziemniaczane: klasyczny przepis na klasyczną potrawę
2021-11-14
łatwy
30 min
4
Placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i przypraw. Aby urozmaicić ich smak można je wzbogacić dodatkami takimi jak cebula, zioła, ser żółty czy jabłka. Do ciasta warto dodać łyżkę śmietany; placuszki będą wtedy bardziej puszyste.
SKŁADNIKI
- 6 dużych ziemniaków
- 3-4 łyżki mąki
- 2 jajka
- cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub grubych oczkach - w zależności od upodobań.
- Dodać mąkę, jajka i drobniutko posiekaną cebulkę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączać na papierowym ręczniku.
- Do ciasta można dodać łyżkę śmietany, placuszki będą wtedy bardziej puszyste.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?