Niecodzienne połączenie smaków. Ten makaron zachwyci każdego

Ten makaron to idealne połączenie smaków, które na pierwszy rzut oka kompletnie do siebie nie pasują. Makaron z brzoskwiniami, boczkiem i gorgonzolą to niesamowity balans pomiędzy słodkim, słonym i kremowym smakiem. Rozkoszuj się tym prostym daniem, które smakuje nieziemsko.
Rozpłyń się w połączeniu smaków. Trzy główne filary
Aromatyczny makaron z boczkiem, brzoskwiniami i gorgonzolą to idealny przykład, że kontrasty mogą świetnie ze sobą smakować. Te produkty bowiem na pierwszy rzut oka wyglądają, jakby całkowicie do siebie nie pasowały. Ich połączenie tworzy jednak niesamowitą harmonię smaków, która zachwyci każdego.
Słony, wędzony boczek, intensywna i kremowa gorgonzola oraz słodka brzoskwinia to główne filary naszego dnia. Boczek jest swojego rodzaju bazą. Brzoskowie nadają świeżości i przełamują ciężki sos, gorgonzola natomiast łączy to wszystko w jeden, niesamowity sos.
Zmieniaj i zamieniaj jak chcesz. Ten sos zachwyci każdego
Jeśli chcemy, by nasz przepis całkowicie nie zawierał mięsa możemy, zamiast boczku użyć na przykład chipsów z boczniaka czy suszonych pomidorów. Jeśli jednak chcemy, by znalazło się w naszym makaronie więcej mięsa możemy dorzucić kurczaka czy krewetki.
To danie to idealny pomysł na szybki, ale elegancki obiad, który pięknie się prezentuje, wspaniale smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Rozkoszuj się tym niesamowitym daniem w zaledwie 30 minut.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 120 g boczku wędzonego
- 1–2 dojrzałe brzoskwinie
- 80–100 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietanki 18 proc.
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- Pieprz
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedzamy, zachowując 0,5 szklanki wody z gotowania.
- Na patelni rozgrzewamy masło.
- Dodajemy pokrojony boczek i smażymy, aż będzie chrupiący.
- Dodajemy posiekany czosnek.
- Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietankę.
- Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i mieszamy.
- DOdajemy pokrojone brzoskwinie.
- Dorzucamy ugotowany makaron i w razie potrzeby dolewamy wodę z gotowania.
- Całość doprawiamy pieprzem.
- Makaron na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.