Już nie mozzarella do pomidorów. Teraz w sałatkach króluje ten włoski ser
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka caprese, czyli mozzarella z pomidorami, odchudzi na lamusa. Teraz kulinarny świat podbija przepis na sałatkę, w której główną rolę gra włoski ser burrata. Wyglądem przypomina mozzarellę, ale ma bardziej kremowy smak, a ze środka wypływa gęsta śmietana z drobinkami sera. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego włoskiego przysmaku, wybierzcie łatwy i szybki przepis na burratę z pomidorami.
Czy burrata jest zdrowa?
Włoska burrata to zdrowy ser, który bogaty jest wiele cennych składników odżywczych zapewniających prawidłową pracę całego organizmu. Zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, cynk i selen. Jest skarbnicą witamin z grupy B. Dzięki zawartości tych związków burrata pozytywnie wpływa na mięśnie i kości, wspomaga odporność, a także wpływa na tworzenie się płytek krwi.
Z czym jeść ser burrata?
Pyszna burrata, której środek wypełnia gęsta śmietana z serowymi drobinkami, jest głównym bohaterem tego prostego przepisu. W sałatce znalazły się też dorodne pomidory. Świetnie smakuje z pomidorami malinowymi lub śliwkowymi. Ciekawie prezentuje się, kiedy burratę poda się z żółtymi lub koktajlowymi pomidorkami. Smak sałatki podkręcają listki bazylii, oliwa z oliwek oraz przyprawy jak suszone oregano, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia wyśmienitej sałatki z burratą, są łatwo dostępne. Danie najlepiej smakuje, kiedy dojrzałe na słońcu pomidory piętrzą się na bazarowych straganach. Burrata jest już dostępna w większości naszych sklepów. Można ją kupić w marketach, dyskontach oraz w sklepach z produktami kuchni świata.
To podstawowy przepis na burratę z pomidorami. Sałatkę wzbogaci rukola, prażone orzechy czy sos pesto. Nieco charakteru doda ocet balsamiczny.
Jak zrobić burratę z pomidorami?
Przepis na pyszną i pełną smaku sałatkę z burratą i czerwonymi pomidorami jest łatwy i błyskawiczny. Przygotowanie tego znakomitego przysmaku nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Wystarczy kilka minut, aby cieszyć się doskonałym smakiem pysznego włoskiego sera i dojrzałych pomidorów.
Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną burratę z pomidorami? Przepis jest banalnie łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności.
- 1. krok – pokrojenie pomidorów
- 2. krok – ułożenie burraty na pomidorach
- 3. krok – doprawienie i skropienie sałatki oliwą z oliwek
SKŁADNIKI
- 1 sztuka sera burrata
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- świeża bazylia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
- Burratę odsączyć z zalewy i ułożyć na pomidorach.
- Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Udekorować listkami świeżej bazylii.
- Podawać od razu z grzankami jako przekąskę lub na kolację.