Burrata zamiast mozzarelli. Kremowy ser, który zachwyci smakiem
Przepyszna i kremowa burrata, z której po przekrojeniu wypływa gęsta śmietana, to ser pochodzący z Włoch. To mniej popularna siostra znanej i lubianej mozzarelli. Warto poznać ten ser i przekonać się, jak świetnie smakuje. Dowiedz się, jak i z czym podawać burratę.
Spis treści
- Co to jest burrata?
- Jak wygląda burrata?
- Gdzie kupić burratę?
- Z czym podawać ser burrata?
- Burrata - przepisy
Co to jest burrata?
Ser burrata wytwarza się z mleka krowiego lub bawolego z dodatkiem podpuszczki. W ten sposób powstaje skrzep mozzarelli. Zanurza się go w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie. Gorący ser formuje się w torebkę, wypełnia się resztkami mozzarelli i uzupełnia śmietaną. Następnie kulki zawija się w liście i skrapia serwatką. Ten zabieg sprawia, że burrata ma głęboki smak i zachowuje mleczną świeżość.
Ser pochodzi z regionu Apulia leżącego na południu Włoch. Pierwsza burrata powstała ponad 100 lat temu, ale jej ostateczny kształt opracował w 1956 roku Lorenzo Bianchini z farmy Piana Padura. Smak i tradycyjna produkcja Burrata di Andria została doceniona przez Komisję Europejską. Ser z Apulii otrzymał Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Jak wygląda burrata?
Ser do złudzenia przypomina mozzarellę, ale w środku kryje się kremowa śmietana z wyczuwalnymi serowymi drobinkami. Z wierzchu burrata przypomina mozzarellę. Kiedy przekroisz burratę na pół, z jej środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana, w której wyczuwalne są drobne kawałeczki sera.
Gdzie kupić burratę?
Prawdziwa włoska burrata pakowana jest w torebki lub pojemniczki wypełnione lekko osolona wodą lub serwatką. Jest dostępna w delikatesach z produktami kuchni świata. Ser jest do kupienia w dużych sklepach spożywczych i marketach. Można go także spotkać w popularnych dyskontach.
Z czym podawać ser burrata?
Ten włoski ser smakuje pysznie i jest uniwersalny. To ciekawa alternatywa dla popularnej mozzarelli. Dlatego oba sery można używać zamiennie. Do czego więc pasuje burrata? Jej zaletą jest to, że można podawać ją na ciepło i na zimno. Sprawdzi się w sałatkach, potrawach z makaronem, przekąskach na ciepło i na zimno. Świetnie smakuje jako dodatek do pizzy.
Burrata - przepisy
Prosty i szybki przepis na burratę to podanie jej skropioną oliwą z oliwek w towarzystwie ciepłych grzanek. Można serwować ją tak samo jak mozzarellę, czyli ze świeżymi pomidorami, aromatycznymi listkami bazylii lub fenkułem. Burrata może być składnikiem deski serów. Doskonale komponuje się z włoskimi wędlinami i szynkami długo dojrzewającymi. Dobrze smakuje zapiekana z warzywami.
Zobacz wideo i dowiedz się, za co kochamy kuchnię włoską.