Kiełbasa z wody - wszyscy robią ten sam błąd! Sprawdź, jak prawidłowo gotować kiełbasę
2022-01-07
łatwy
20 min
4
Kiełbasa z wody to jeden z przysmaków, które można przygotować na szybko. Jednak wiele osób popełnia wciąż ten sam błąd i gotuje kiełbasę zbyt długo. Peta kiełbasy pękają, a kiełbasiany sok wypływa do wody, pozostawiając przysmak suchym i pozbawionym smaku. Jak temu zaradzić? Wrzucaj kiełbasę na wrzątek i gotuj najkrócej, jak się da!
SKŁADNIKI
- 500 g kiełbasy zwyczajnej, podwawelskiej, brockiej lub innej kiełbaski wieprzowej w naturalnym flaku
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- woda
- musztarda do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Do wrzącej wody włożyć kiełbasę. Woda powinna lekko przykryć pętka kiełbasy.
- Zdjąć z ognia. Parzyć przez 8-10 minut. Ewentualnie lekko podgrzewać na małym ogniu, aby temperatura wody osiągnęła 75°C. Woda powinna tylko lekko pyrkać.
- Kiełbasę wyjąć z wody. Podać z musztardą.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Aby kiełbasa z wody była aromatyczna i smaczna do jej gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a czy wiesz jakie przyprawy podkręcają smak innych znanych dań? Sprawdź się w quizie:
QUIZ. Smaczne pary - dopasuj przyprawę do potrawy i zgarnij aromatyczny komplet punktów!