Kiełbasa z wody - wszyscy robią ten sam błąd! Sprawdź, jak prawidłowo gotować kiełbasę

Kiełbasa z wody - wszyscy robią ten sam błąd! Jak prawidłowo gotować kiełbasę
Autor: Shutterstock.com Kiełbasa z wody - wszyscy robią ten sam błąd! Jak prawidłowo gotować kiełbasę
łatwy
20 min
4

Kiełbasa z wody to jeden z przysmaków, które można przygotować na szybko. Jednak wiele osób popełnia wciąż ten sam błąd i gotuje kiełbasę zbyt długo. Peta kiełbasy pękają, a kiełbasiany sok wypływa do wody, pozostawiając przysmak suchym i pozbawionym smaku. Jak temu zaradzić? Wrzucaj kiełbasę na wrzątek i gotuj najkrócej, jak się da! 

SKŁADNIKI

  • 500 g kiełbasy zwyczajnej, podwawelskiej, brockiej lub innej kiełbaski wieprzowej w naturalnym flaku
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • woda
  • musztarda do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. 
  • Do wrzącej wody włożyć kiełbasę. Woda powinna lekko przykryć pętka kiełbasy. 
  • Zdjąć z ognia. Parzyć przez 8-10 minut. Ewentualnie lekko podgrzewać na małym ogniu, aby temperatura wody osiągnęła 75°C. Woda powinna tylko lekko pyrkać.  
  • Kiełbasę wyjąć z wody. Podać z musztardą. 
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Aby kiełbasa z wody była aromatyczna i smaczna do jej gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a czy wiesz jakie przyprawy podkręcają smak innych znanych dań? Sprawdź się w quizie:

QUIZ. Smaczne pary - dopasuj przyprawę do potrawy i zgarnij aromatyczny komplet punktów!

Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym gotowy w 15 minut: 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej