Szybkie i pyszne kluski na obiad? Wykorzystaj ten nieoczywisty produkt
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszne i zdrowe kluski na obiad? Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym przepisie. Domowe kluski można zrobić z produktu, który zwykle wykorzystuje się do przygotowania śniadania. Mowa o pełnych zdrowia płatkach owsianych. Mało kto wie, że ten niedrogi produkt może być też głównym składnikiem domowych klusek. Zobaczcie, jak zrobić smakowite kluski z płatków owsianych.
Kluski z płatków owsianych – składniki
Do przyrządzenia pysznych domowych klusek w nieco innym wydaniu nie są potrzebne wyszukane składniki. Nie trzeba szukać ich w delikatesach czy sklepach internetowych. Wszystkie potrzebne produkty można kupić w jednym, nawet małym osiedlowym sklepie spożywczym.
Lista składników potrzebnych do przyrządzenia oryginalnych i zdrowych klusek jest krótka. Obejmuje takie produkty jak:
- płatki owsiane
- mleko
- masło
- jajka
- mąka pszenna
- sól
Jak zrobić kluski z płatków owsianych?
Przepis na domowe kluseczki z płatków owsianych jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Jeżeli będziecie postępować według tego prostego przepisu krok po kroku, smaczne i pełne składników odżywczych kluski udadzą się za pierwszym razem.
Jak więc robi się kluski z płatkami owsianym? To danie jest niezwykle łatwe, co nie oznacza nie ma w nim smaku. Wręcz przeciwnie. Kluski przyrządzone na bazie popularnych płatków owsianych są pyszne i podbiją niejedno podniebienie.
- 1. krok – ugotowanie płatków owsianych na mleku z dodatkiem masła
- 2. krok – wymieszanie ugotowanych płatków owsianych z jajkami i mąką pszenną
- 3. krok – uformowanie klusek i ugotowanie ich w osolonym wrzątku
Jak podawać kluski z płatków owsianych?
Pełne smaku i zdrowia domowe kluski przyrządzone z płatków owsianych są uniwersalne i można serwować je przez cały dzień. Pysznie smakują na obiad. Można podać je z masłem, podsmażoną cebulą i posiekaną natką pietruszki. Idealnie łączą się różnymi sosami. Sprawdzi się sos grzybowy, pomidorowy czy śmietanowy. Kluski z płatków owsianych mogą być też dodatkiem do dań mięsnych. Dzięki temu, że kluski mają w miarę neutralny smak, sprawdzą się także na śniadanie. Można podać je z mlekiem lub jogurtem, skropić miodem i wzbogacić świeżymi owocami oraz orzechami.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki płatków owsianych
- 80 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do rondelka i dodać masło. Wsypać płatki owsiane i wymieszać. Gotować, aż płatki wchłoną mleko i staną się miękkie. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonej masy owsianej wsypać mąkę i wbić jajka. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- W większym garnku zagotować wodę z solą. Za pomocą łyżeczki nakładać porcję masy bezpośrednio do wrzącej wody. Gotować 3 minuty od momenty wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać je jako samodzielną potrawą ze smażoną cebulą, jako dodatek do dań głównych lub na śniadanie z mlekiem.