Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

2022-01-19 9:40

Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?

Owsianka z owocami
Autor: Shutterstock Owsianka z owocami to pożywne i zdrowe danie na śniadanie 

Spis treści

  1. Rodzaje płatków owsianych
  2. Ile płynu do gotowania owsianki?
  3. Gotowanie owsianki - jak to zrobić?
  4. Galeria: Wolisz jajka na śniadanie? Oto najlepsze sposoby ich przygotowania!

Rodzaje płatków owsianych

W zależności od sposobu obróbki ziarna wyróżniamy kilka rodzajów płatków owsianych:

  • zwykłe - otrzymywane z całego ziarna,
  • górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna,
  • błyskawiczne - z ziarna pokrojonego i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej

Od rodzaju płatków zależy czas gotowania, najkrócej gotujemy płatki błyskawiczne. Pamiętajmy - płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, mieszając, bo łatwo przywierają do dna garnuszka. 

Ile płynu do gotowania owsianki?

Owsiankę można ugotować na wodzie. Ale jeśli chcecie otrzymać kremową i lekką konsystencję owsianego kleiku to najlepiej użyć mieszanki wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. 

Stosunek płatków do płynu powinien wynosić: 

  • 1:3 dla płatków ZWYKŁYCH lub GÓRSKICH, czyli 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem; od waszej fantazji zależy, czy użyjecie 1 szklanki mleka i 2 szklanek wody, czy 2 szklanek mleka i 1 szklanki wody,
  • 1:2 dla płatków BŁYSKAWICZNYCH, ale zawsze można dodać płynu w trakcie gotowania lub tuż po.
śniadanie na diecie

Gotowanie owsianki - jak to zrobić?

Gotowanie owsianki nie jest trudne, jeśli zastosujecie się do prostych zasad sprawdzonych podczas tysiącleci gotowania owsianego kleiku:

  • płatki zalewamy zimnym płynem, co najmniej na 30 minut przed gotowaniem, a najlepiej na noc,
  • do płynu dodajemy szczyptę soli, która wyzwoli słodycz płatków,
  • nasiąknięte płatki doprowadzamy do wrzenia,
  • gotujemy 5 minut od zagotowania,
  • zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut.

Tak przygotowaną owsiankę można teraz doprawić cynamonem lub kurkumą, dosłodzić miodem lub syropem klonowym, wzbogacić o dodatek świeżych lub suszonych owoców, orzechów i pestek.

Galeria: Wolisz jajka na śniadanie? Oto najlepsze sposoby ich przygotowania!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE