Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

2025-03-06 9:47

Owsianka to idealny wybór na zdrowe i pożywne śniadanie. Wspomaga perystaltykę jelit, dostarcza cennych składników odżywczych i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Jak ugotować płatki owsiane, by nie kojarzyły się z niechętnie jedzonym kleikiem z dzieciństwa? Oto sposób na pyszną i zdrową owsiankę!

Owsianka z owocami
Autor: Shutterstock Owsianka z owocami to pożywne i zdrowe danie na śniadanie 

Spis treści

  1. Rodzaje płatków owsianych
  2. Ile wody i mleka do gotowania owsianki?
  3. Gotowanie owsianki - jak to zrobić?

Rodzaje płatków owsianych

W zależności od sposobu obróbki ziarna wyróżniamy kilka rodzajów płatków owsianych:

  • zwykłe - otrzymywane z całego ziarna,
  • górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna,
  • błyskawiczne - z ziarna pokrojonego i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej

Od rodzaju płatków zależy czas gotowania, najkrócej gotujemy płatki błyskawiczne. Pamiętajmy - płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, mieszając, bo łatwo przywierają do dna garnuszka. 

Ile wody i mleka do gotowania owsianki?

Owsiankę można ugotować na wodzie. Ale jeśli chcecie otrzymać kremową i lekką konsystencję owsianego kleiku to najlepiej użyć mieszanki wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. 

Stosunek płatków do płynu powinien wynosić: 

  • 1:3 dla płatków ZWYKŁYCH lub GÓRSKICH, czyli 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem; od waszej fantazji zależy, czy użyjecie 1 szklanki mleka i 2 szklanek wody, czy 2 szklanek mleka i 1 szklanki wody,
  • 1:2 dla płatków BŁYSKAWICZNYCH, ale zawsze można dodać płynu w trakcie gotowania lub tuż po.
W formie: Płatki owsiane

Gotowanie owsianki - jak to zrobić?

Gotowanie owsianki nie jest trudne, jeśli zastosujecie się do prostych zasad sprawdzonych podczas tysiącleci gotowania owsianego kleiku:

  • płatki zalewamy zimnym płynem, co najmniej na 30 minut przed gotowaniem, a najlepiej na noc,
  • do płynu dodajemy szczyptę soli, która wyzwoli słodycz płatków,
  • nasiąknięte płatki doprowadzamy do wrzenia,
  • gotujemy 5 minut od zagotowania,
  • zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut.

Tak przygotowaną owsiankę można teraz doprawić cynamonem lub kurkumą, dosłodzić miodem lub syropem klonowym, wzbogacić o dodatek świeżych lub suszonych owoców, orzechów i pestek.

Zobacz galerię i poznaj różne przepisy na pyszne i zdrowe owsianki. Poniżej znajdziesz także quiz o śniadaniach, które popularne były w czasach PRL-u.

Beszamel SE Google News
Quiz. Śniadania w PRL-u. To nie będzie bułka z masłem! Wymiękniesz na 6 pytaniu!
Pytanie 1 z 10
Na śniadania jadano głównie zupy mleczne. Z czym je podawano?