Sałatka włoska z owocami i orzechami - przepis na zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Przygotowanie włoskiej sałatki z owocami orzechami jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci wszystkich gości, wprowadzając niezwykłą, śródziemnomorską atmosferę. Sprawdź, jak ją przygotować.
Na podstawie materiałów prasowych Veneo.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka mieszanki orzechów
- 150 g rukoli
- 150 g sałaty
- 1 duża gruszka
- 150 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszkę kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Truskawki pozbawiamy szypułek, większe kroimy na pół.
- Orzechy prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
- Umytą mieszankę sałatę układamy na półmisku.
- Na wierzchu posypujemy kawałkami gruszek, truskawkami i orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.
- Całość skrapiamy oliwą.