Pieczarki duszone z czerwoną cebulą w winie - aromatyczna jarzynka z pieczarek i cebuli

Pieczarki duszone z czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Prosta, niby banalna jarzynka, która niesie ze za sobą rewelacyjne wrażenia. Świetnie smakuje z pieczonym indykiem, polubi się tez z kurczakiem. Można podać jako ciepłą przystawkę lub jarzynkę do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • siekana natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć obrać i pokroić w cienkie plastry.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Na patelni rozpuścić masło zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki.
  • Gdy pieczarki puszcza wodę i zaczną się dusić podlać je winem.
  • Dusić, aż wino odparuje a pieczarki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Podawać posypane piniolami i siekaną natką.
  •  
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej