Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy

Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ostra salsa pasuje zwłaszcza do dań meksykańskich, a także różnorodnych przekąsek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Salsa to meksykański, zimny, zazwyczaj pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw. Wypróbuj nasz przepis na salsę.

Składniki

  • 4 duże dojrzałe pomidory

  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

  • ½ szklanki żółtej papryki pokrojonej w kostkę

  • 1 posiekana papryczka jalapeno

  • 1 ząbek czosnku

  • miąższ z 2 obranych ze skórki i wyciśniętych limonek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry

  • 2 łyżeczki pikantnego sosu

  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz pomidory ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój.

  • Dodaj pozostałe składniki: posiekaną cebulę, paprykę, papryczkę jalapeno, czosnek, miąższ z limonki, oliwę, kolendrę, pikantny sos i pieprz kajeński oraz sól.

  • Wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny, by salsa się zmacerowała.

  • Jeśli pojawi się zbyt dużo soku, możesz go odlać przed podaniem.

Ocena: 5