Konfitura z płatków róży: podajemy dobry przepis na konfiturę różaną
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Choć przygotowanie konfitury różanej wymaga nieco wysiłku, warto mieć kilka słoików w spiżarni. W chłodne, jesienne dni i mroźne zimowe wieczory jej aromat przywoła przyjemne wspomnienia lata. Oto sprawdzony przepis na konfiturę z płatków róży!
Do czego dodawać konfiturę z płatków róży?
Aromatyczna konfitura z płatków dzikiej róży to klasyczne nadzienie do pączków i karnawałowych róż, wykwintny dodatek do lodów, tortów i deserów. Jest doskonała do chrupiących tostów lub jako słodkie co nieco do herbaty. Posłodzona nią herbata nabiera wyjątkowego, kwiatowego charakteru.
Kiedy zbierać płatki róży na konfiturę?
Płatki na konfiturę trzeba zbierać wcześnie rano, póki powietrze jest chłodne – później mogą być przywiędłe i już nie będą tak aromatyczne. Wybierajmy krzewy dzikiej róży rosnące z daleka od miast i ruchliwych dróg.
Przepis na konfiturę z płatków róży
SKŁADNIKI
- 1/2 kg płatków róży
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 2 cytryny
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z każdego płatka trzeba odkroić biały koniec znajdujący się u nasady, gdyż ma on gorzki smak.
- Oczyszczone płatki róż wsyp do miski z zimną wodą, aby je wypłukać, po czym wyjmij łyżką cedzakową i rozłóż na ściereczce lub papierowym ręczniku. Delikatnie osącz z wody. Gdy nieco obeschną, odważ właściwą ilość.
- W dużym płaskim rondlu zagotuj dwie szklanki wody i wsyp do niej płatki róży. Gotuj na średnim ogniu przez 5 min.
- Wyciśnij sok z cytryn. Do garnka z płatkami wsyp cukier, wlej sok z cytryn, wymieszaj i znowu doprowadź do wrzenia. Gotuj płatki na wolnym ogniu 30-40 min.
- Gdy masa zgęstnieje, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i utworzy się piana, zrób test: nabierz łyżką trochę masy i wylej na spodeczek. Jeżeli szybko zastygnie i pokryje się cienką, suchą warstewką, konfitura jest gotowa - możesz zestawić garnek z ognia.
- Do idealnie czystych, wyparzonych w piekarniku lub wygotowanych słoików wlej gorącą konfiturę, na wierzchu masy połóż krążek pergaminu nasączony spirytusem. Czyste nakrętki przemyj spirytusem, szczelnie zakręć słoiki.