Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
![Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]](https://cdn30.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_306994772.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Botwinka - zupa z młodych buraków jest dostępna tylko w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - warto zapasteryzować botwinkę w słoikach. Na przykład wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Botwinę umyć, osączyć i posiekać. Buraki wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej.
Czosnek obrać i drobno posiekać, chrzan oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce i skropić łyżką octu. Koperek wypłukać, osączyć, drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier, wodę i resztę octu. Napełnić mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Słoiki zakręcić, pasteryzować 20 minut.