Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Boćwina to  liście buraka liściowego - większe i  nadające się do nieco innych zastosowań kulinarnych

Młode warzywa - jednym z pierwszych, świadczącym o nastaniu prawdziwej wiosny jest botwinka. Niektórzy mówią na nią boćwinka – niewłaściwie. Bo boćwinka to zupełnie coś innego. Czym się różnią botwina od boćwiny?

Z burakami mamy problem. A dokładniej: z właściwym nazywaniem buraków, bo przypięcie komuś epitetu: „burak”, bądź bardziej ekspresyjnie: „ależ z niego burak”, nie stanowi większego problemu.

Co w burakach piszczy?

„Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) – gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. W Polsce pospolita roślina uprawna”. (Wikipedia).

Niby wszystko jasne, ale – jak wiadomo – burak burakowi nierówny. Jedne są bardziej czerwone, inne bardziej słodkie, a jeszcze inne nadają się tylko do przemysłowego stosowania. Jadalne są zarówno liście, jak i korzenie buraków.

Burak korzeniowy, burak liściowy

Mamy więc buraka korzeniowego. Jak sama nazwa wskazuje, je się lub wykorzystuje głównie korzeń, chociaż - co kto lubi. Jest bowiem burak cukrowy, z którego korzenia robi się cukier (liście i łodygi z apetytem zjada zwierzyna domowa, czytaj: krowy, świnie i podobne), jest burak pastewny oraz burak ćwikłowy, czyli ten ładny, czerwony, na barszcz i ćwikłę, sałatki i szubę.

To ten sam burak, z którego sok tak powszechnie wykorzystuje się w reklamach proszków do prania, próbując udowodnić genialne działanie tychże. Bo komu by się chciało sprawdzać, czym najlepiej usunąć sok z buraków? Szkoda, bo schodzi już po wypłukaniu obrusa w zimnej wodzie, bez żadnego proszku!

Jest też burak liściowy. I to właśnie jest poszukiwana boćwina. Boćwina jest bardzo podobna do buraka ćwikłowego, tylko wszystko ma większe, raz liście (odmiana liściasta) lub łodygi (odmiana łodygowa). Z tej pierwszej jada się liście, przygotowując je jak szpinak, z drugiej – łodygi, przyrządzając je jak szparagi.

Gdzie jest botwinka?

Botwina to nic innego jak młode buraczki ćwikłowe, które wyrywa się z korzeniami wczesną wiosną i robi z nich pyszną zupę o wdzięcznej nazwie botwinka! Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego.

Co należy zapamiętać? Botwinka to potrawa, boćwina czy boćwinka to roślinka. Oraz to, że szczęście ma ten, kto jada boćwinę, bo w Polsce jest ona bardzo mało popularna i niezbyt często spotykana.

Sprawdź przepisy na dania z botwiny:

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis

Ocena: 3