Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wiosną i wczesnym latem botwinka jest powszechnie dostępna. Warto ją jeść także na surowo, bo to prawdziwa bomba witaminowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Roślina ta zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, który reguluje pracę jelit i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć potraw z botwiny, na przykład pysznej sałatki!

Składniki

  • pęczek botwiny

  • dwie łyżki siekanych migdałów

  • dwie łyżki sezamu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki soku z limonki

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego i cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście botwiny opłukać i dokładnie wysuszyć. Gdy są duże - palcami porwać na mniejsze kawałki

  • Posiekane migdały i sezam zarumienić na osobnych patelniach.

  • Sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy oraz cukier dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.

  • Tuż przed podaniem polać botwinę przygotowanym wcześniej sosem i posypać zarumienionymi migdałami i sezamem. 

 

Każdy kucharz ma swój pomysł na botwinę. Najczęściej jest to chłodnik czy tzw. botwinka, barszcz, tarta z botwiną, botwina duszona czy sałatka. Podajemy dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z botwiną!
Możesz przygotować ją dla niespodziewanych gości, ponieważ wykonuje się ją bardzo łatwo i szybko. Dodatkowo botwina jest źródłem wielu witamin, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, oczyszcza organizm i ma zbawienny wpływ na nerki.