Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho: orzeźwiająca zupa na upały
2020-07-27
łatwy
30 min
4
Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho to pyszna i orzeźwiająca zupa na upały. Ten przepis jest absolutnie wegański i wyjątkowo pyszny. Zachęcam do wypróbowania!
Wypróbuj więcej pysznych przepisów na chłodniki
Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:
Czorba: przepis na bułgarski chłodnik
Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
SKŁADNIKI
- 2 duże ogórki z cienką skórką
- 1 awokado
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 garść liści świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki przekroić na pół. Pokroić na plasterki. Około 2 łyżek plasterków pozostawić do dekoracji. Resztę przełożyć do blendera.
- Do blendera dodać pokrojone awokado, posiekany szczypiorek i liście mięty oraz czosnek, sok z cytryny i oliwę. Zmiksować na gładki krem. Zupę rozcieńczyć przegotowaną, schłodzoną wodą do oczekiwanej konsystencji.
- Zmiksowaną zupę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Rozlać do 4 misek, udekorować pokrojonym ogórkiem i posiekanymi ziołami.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?