Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho: orzeźwiająca zupa na upały

Ogórkowy chłodnik gazpacho
Autor: Shutterstock Ogórkowe gazpacho - chłodnik z ogórka i awokado w stylu hiszpańskim
łatwy
30 min
4

Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho to pyszna i orzeźwiająca zupa na upały. Ten przepis jest absolutnie wegański i wyjątkowo pyszny. Zachęcam do wypróbowania!

Wypróbuj więcej pysznych przepisów na chłodniki

Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl: 

Czorba: przepis na bułgarski chłodnik

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

SKŁADNIKI

  • 2 duże ogórki z cienką skórką
  • 1 awokado
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 garść liści świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki przekroić na pół. Pokroić na plasterki. Około 2 łyżek plasterków pozostawić do dekoracji. Resztę przełożyć do blendera.
  • Do blendera dodać pokrojone awokado, posiekany szczypiorek i liście mięty oraz czosnek, sok z cytryny i oliwę. Zmiksować na gładki krem. Zupę rozcieńczyć przegotowaną, schłodzoną wodą do oczekiwanej konsystencji.
  • Zmiksowaną zupę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
  • Rozlać do 4 misek, udekorować pokrojonym ogórkiem i posiekanymi ziołami.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej