Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem

Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Salmorejo - hiszpańska zupa z pomidorów na zimno, z dodatkiem jajka i boczku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Salmorejo, to obok gazpacho drugi co do popularności andaluzyjski chłodnik, ale znacznie od niego pożywniejszy, gdyż zawiera szynkę dojrzewającą, jajko na twardo i jest robiony na bazie chleba lub bułki. Nie tylko więc gasi pragnienie, ale pozwala się najeść do syta.

Składniki

  • 1 bagietka pokrojona w kromki

  • 6 dużych, miękkich pomidorów, obranych ze skórki

  • 1 papryka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)

  • 70 ml oliwy z oliwek

  • sól do smaku

  • 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę

  • 4 plasterki drobno posiekanej szynki dojrzewającej (np. jamón serrano)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bagietkę zalać wodą, żeby zmiękła.

  • Do naczynia, w którym będziemy miksować wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę (bez gniazda nasiennego), czosnek, rozmiękczoną bułkę, sól i wlać ew. ocet. 

  • Podczas miksowania składników należy cienką stróżką wlewać do chłodnika oliwę z oliwek. Podawać na zimno z posiekanym jajem i kawałkami dojrzewającej szynki, pokropione oliwą. Salmorejo gotowe.

Ocena: 5