Prosta i aromatyczna zupa z pierożkami. Gotowa w niecałe 15 minut

Prosta i aromatyczna zupa z pierożkami. Gotowa w niecałe 15 minut
Autor: Shutterstock.com Prosta i aromatyczna zupa z pierożkami. Gotowa w niecałe 15 minut
łatwy
5 min
4

Pyszna i prosta zupa z gyozami to idealny sposób na szybki i prosty posiłek, który zasmakuje każdemu. Aromatyczna i z azjatycką nutę, ta zupa szybko wpisze się do codziennego menu. A co więcej, przygotujemy ją w zaledwie jednym garnku.

Zachwycająca zupa w 15 minut. Rozkocha w sobie każdego

Pyszna i szybka zupa z pierożkami gyoza to świetny sposób na prosty obiad, szybką kolację czy ciepły lunch. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu, a dzięki przepisowi możemy cieszyć się aromatyczną i sycącą zupą, która zasmakuje każdemu.

Dużym jej plusem jest fakt, że całość przygotowuje się w jednym garnku, dzięki czemu na koniec nie będziemy mieli dużo garnków do mycia. To naprawdę idealny wybór, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, a niekoniecznie mamy czas, by stać przy garach i szykować wymyślny obiad.

Prosta a aromatyczna. Wybierz te pierożki, które lubisz

Dzięki przyprawom, zupa ta jest niezwykle aromatyczna i mimo swojej ogromnej prostoty zachwyca kubki smakowe. Do jej przygotowanie nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności. Główną rolę odgrywają tu jednak pierożki gyoza, dzięki którym nasza zupa jest sycąca i ma ciekawy smak.

To jakie gyozy wybierzemy zależy wyłącznie od nas. Można sięgnąć po wegetariańskie pierożki lub zdecydować się na te z kurczakiem czy wieprzowiną - każdy z nich będzie idealnie pasował do naszego aromatycznego bulionu.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnki
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki sosy sojowego
  • 4 cebulki dumki
  • 2 marchewki
  • 1 opakowanie pierożków gyoza - można wybrać ulubiony smak
  • 150 g świeżego szpinaku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzewamy olej sezamowy.
  • Dodajemy posiekany czosnek i obrany oraz starty imbir.
  • Podsmażamy około 3 minut.
  • Dodajemy bulion z kurczaka, sos sojowy, startą marchewkę i pokrojoną zieloną cebulkę.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy nasze gyozy i zagotowujemy.
  • Gotujemy, aż pierogi będą miękkie.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajmy szpinak.
  • Doprawiamy do smaku.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej