Pyszny farsz do pierogów robię z 2 składników. Rodzina zawsze jest zachwycona tym obiadem

pierogi z kpustą kiszoną i ziemniakami
Autor: Shutterstock Pierogi nadziej tym farszem. Są tak dobre, że nikt im się nie może oprzeć.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Ten przepis to nie lada gratka nie tylko dla fanów pierogów. Przyrządzone według tej sprawdzonej receptury zachwycą ciekawym farszem, który odpowiada za oryginalny smak dania. Z czego go zrobić? Poznajcie prosty przepis na wyśmienite pierogi po brzegi wypełnione nadzieniem z kiszonej kapusty i ziemniaków. To danie oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Jak zrobić dobry farsz z kapusty kiszonej i ziemniaków do pierogów?

Pierogi przygotowane według tego prostego przepisu są tak dobre, ponieważ w ich środku znajduje się obłędne nadzienie z kapusty kiszonej i ziemniaków. Jak je zrobić? Przygotowanie takiego nadzienia do pierogów nie jest trudne, ale wymaga trochę więcej czasu. Najpierw należy ugotować kapustę kiszoną, aby była miękka. Trwa to około godziny. Następnie gotuje się ziemniaki i podsmaża cebulę. Kolejnym krokiem jest połączenie tych składników z przyprawami. Farsz do pierogów jest gotowy.

Jak zrobić pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami?

Przepis na pełne smaku pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami jest łatwy. Na przygotowanie warto mieć jednak więcej czasu, ponieważ przyrządza się je w kilku etapach. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i ziemniaków. Kiedy jest gotowy, można wyrobić ciasto pierogowe. Zanim się je rozwałkuje, trzeba poczekać. Powinno odpocząć około 15 minut.

Jak więc przygotować pełne smaku i aromatu pierogi nadziane kapustą kiszoną i ziemniakami? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem i na pewno na dłużej zagości w domowym menu.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i ziemniaków
  • 2. krok – wyrobienie ciasta pierogowego
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
  • 4. krok – nałożenie farszu i zlepienie pierogów
  • 5. krok – ugotowanie pierogów z kapustą kiszoną i ziemniakami w wodzie

Jak podawać pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami?

Pełne smaku pierogi wypełnione znakomitym nadzieniem z kapusty kiszonej i ziemniaków to świetny pomysł na rodzinny obiad. Potrawa nie zawiera mięsa, więc jest idealnym rozwiązaniem na sycący posiłek dla wegetarian. Zaletą tego przepisu jest to, że składniki są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Danie można więc serwować bez względu na to, czy jest lato, czy zima. Gotowe pierogi wypełnione oryginalnym nadzieniem z kapusty kiszonej i ziemniaków można skropić roztopionym masłem lub podać ze skwarkami lub cebulą. Świetnie smakują także następnego dnia po odgrzaniu na patelni.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250-300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  •  
  • Nadzienie:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 1 godziny, aż stanie się miękka. Odcedzić i odstawić.
  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść praską. Odstawić do ostygnięcia.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Do ziemniaków dodać podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Do miski przesypać mąkę i szczyptę soli. Wlać wodę i olej. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wyciąć kółka.
  • Na ciasto nakładać porcje farszu i zlepiać. Odkładać na deskę.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 3 minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Podawać na obiad polane roztopionym masłem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej