Kapusta kiszona w słoikach na zimę. Z 2 składników i bez beczki, ale równie pyszna

kapustę kiszoną w słoikach na zimę
Autor: Shutterstock Kapusta kiszona w słoikach na zimę jest pyszna i nie wymaga ubijania.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie ma to jak domowa kapusta kiszona. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi można zrobić doskonałą kapustę kiszoną. Nie jest potrzebna beczka, kapusty nie trzeba też ubijać. Wystarczą szklane słoiki i tylko dwa niedrogie składniki. Oto łatwy przepis na pyszną i zdrową kapustę kiszoną w słoikach na zimę.

Kapusta kiszona w słoikach na zimę – składniki

W tym łatwym przepisie na domową kapustę kiszoną lista składników jest bardzo krótka i znajdują się niej tylko dwa składniki. Aby zrobić tę zdrową kiszonkę, należy przygotować główkę kapusty i sól. Tylko to wystarczy, aby kapusta w słoikach wyszła znakomicie i smakowała każdemu.

Jak zrobić kapustę kiszoną w słoikach na zimę?

Przepis na kapustę kiszoną do słoików jest banalnie prosty, ale wymaga czasu. Pierwszym krokiem jest obranie kapusty z wierzchnich liści, które zazwyczaj się brzydkie i uszkodzone. Następnie główkę należy poszatkować i przełożyć do miski. Wsypuje się sól i miesza. Całość odstawia się na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić kapustę z solą na całą noc. Po tym czasie kapustę należy przełożyć do czystych i osuszonych szklanych słoików. Kapusty nie odciska się z wytworzonego soku, a przekłada razem z nim. Słoiki trzeba zakręcić, wstawić do dużej miski i odstawić w ciepłe miejsce. Po tygodniu słoiki z kapustą należy dokładnie wytrzeć. Najlepiej przechowywać je w spiżarni, piwnicy lub kuchennej szafce.

Przepis na kapustę kiszoną w słoikach na zimę

  • To łatwy przepis na kapustę kiszoną na zimę. Robi się ją w kilku prostych krokach, które nie sprawią przykrych niespodzianek.
  • Przygotowanie kapusty kiszonej do słoików nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak pamiętać, że najpierw kapusta wymieszana z solą musi odstać 12 godzin, a potem jeszcze tydzień.
  • Lista składników to tylko dwa proste, łatwo dostępne i niedrogie produkty.
  • Proporcje soli to 20 g na 1 kg kapusty.
  • Z podanych w przepisie proporcji powstaną cztery słoiki z kapustą kiszoną.
  • Tak przygotowana kapusta kiszona w słoikach długo zachowuje swój smak. Jest odporna na pleśń i wystarczy na całą zimę.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty o wadze około 4 kg
  • 80 g soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchni liści i drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
  • Wsypać sól i wymieszać.
  • Odstawić na 12 godzin, na przykład na całą noc.
  • Kapustę przełożyć do słoików razem z sokiem. Słoiki zakręcić i wstawić do dużej miski.
  • Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie słoiki dokładnie wytrzeć i wstawić do szafki, spiżarni lub piwnicy.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej