Kapusta kiszona w słoikach na zimę. Z 2 składników i bez beczki, ale równie pyszna

2023-09-29 14:35

Nie ma to jak domowa kapusta kiszona. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi można zrobić doskonałą kapustę kiszoną. Nie jest potrzebna beczka, kapusty nie trzeba też ubijać. Wystarczą szklane słoiki i tylko dwa niedrogie składniki. Oto łatwy przepis na pyszną i zdrową kapustę kiszoną w słoikach na zimę.

kapustę kiszoną w słoikach na zimę

i

Autor: Shutterstock Kapusta kiszona w słoikach na zimę jest pyszna i nie wymaga ubijania.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta kiszona w słoikach na zimę – składniki

W tym łatwym przepisie na domową kapustę kiszoną lista składników jest bardzo krótka i znajdują się niej tylko dwa składniki. Aby zrobić tę zdrową kiszonkę, należy przygotować główkę kapusty i sól. Tylko to wystarczy, aby kapusta w słoikach wyszła znakomicie i smakowała każdemu.

Jak zrobić kapustę kiszoną w słoikach na zimę?

Przepis na kapustę kiszoną do słoików jest banalnie prosty, ale wymaga czasu. Pierwszym krokiem jest obranie kapusty z wierzchnich liści, które zazwyczaj się brzydkie i uszkodzone. Następnie główkę należy poszatkować i przełożyć do miski. Wsypuje się sól i miesza. Całość odstawia się na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić kapustę z solą na całą noc. Po tym czasie kapustę należy przełożyć do czystych i osuszonych szklanych słoików. Kapusty nie odciska się z wytworzonego soku, a przekłada razem z nim. Słoiki trzeba zakręcić, wstawić do dużej miski i odstawić w ciepłe miejsce. Po tygodniu słoiki z kapustą należy dokładnie wytrzeć. Najlepiej przechowywać je w spiżarni, piwnicy lub kuchennej szafce.

Przepis na kapustę kiszoną w słoikach na zimę

  • To łatwy przepis na kapustę kiszoną na zimę. Robi się ją w kilku prostych krokach, które nie sprawią przykrych niespodzianek.
  • Przygotowanie kapusty kiszonej do słoików nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak pamiętać, że najpierw kapusta wymieszana z solą musi odstać 12 godzin, a potem jeszcze tydzień.
  • Lista składników to tylko dwa proste, łatwo dostępne i niedrogie produkty.
  • Proporcje soli to 20 g na 1 kg kapusty.
  • Z podanych w przepisie proporcji powstaną cztery słoiki z kapustą kiszoną.
  • Tak przygotowana kapusta kiszona w słoikach długo zachowuje swój smak. Jest odporna na pleśń i wystarczy na całą zimę.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty o wadze około 4 kg
  • 80 g soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchni liści i drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
  • Wsypać sól i wymieszać.
  • Odstawić na 12 godzin, na przykład na całą noc.
  • Kapustę przełożyć do słoików razem z sokiem. Słoiki zakręcić i wstawić do dużej miski.
  • Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie słoiki dokładnie wytrzeć i wstawić do szafki, spiżarni lub piwnicy.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...