Kapusta kiszona, kapusta kwaszona: czym się różnią?

2016-09-08 15:54 redakcja
kapusta-kiszona-kapusta-kwaszona-czym-sie-roznia.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kiszenie i kwaszenie kapusty to dwa różne procesy konserwowania warzyw

Określeń: kwaszenie i kiszenie kapusty zwykle używamy zamiennie. To błąd. Kapusta kiszona od kapusty kwaszonej różni się znacząco sposobem przygotowania. Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach!

Kapusta kiszona to bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i witamin. Kiszenie kapusty przebiega w sposób naturalny - po poszatkowaniu kapusty, dodaniu soli i przypraw przez około 2 tygodnie trwa proces fermentacji mlekowej.

Kapusta kwaszona, którą kupujemy w sklepach i marketach, nie jest poddawana fermentacji. Proces produkcyjny kwaszonej kapusty to: szatkowanie, ubijanie, zalanie octem, dodanie cukru, soli, przypraw i konserwantów.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Oba produkty różnią się kolorem. Kapusta kwaszona ma jasną barwę, prawie taką samą jak kapusta surowa. Kapusta kiszona jest z kolei kremowa, krwmowo-żółta lub żółta, a jej kolor z czasem robi się coraz bardziej intensywny.

No i najważniejsze, sok kapusty kiszonej jest lekko mętny. Podczas, gdy płyn w jakim zanurzona jest kapusta kwaszona jest przezroczysty. 

Odróżnić je można także po zapachu. Kapusta kwaszona ma wyraźny zapach octu, a kapusta kiszona - zapach kwasu mlekowego.

Kapusta kwaszona, powstała z zalania surówki kapuścianej octem, nie zawiera pożytecznych bakterii acidofilnych, które ma kapusta kiszona.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE