Jak kisić kapustę w słoiku? Instrukcja krok po kroku
Jak kisić kapustę w słoiku: instrukcja krok po kroku 1
Jeśli nie masz warunków, żeby kisić kapustę w beczce, możesz przygotować małe porcje w słoikach
więcej...
foto: Shutterstock
Jak kisić kapustę w słoiku: instrukcja krok po kroku 2
Potrzebujesz 2,5 kg zszatkowanej kapusty
więcej...
foto: Shutterstock
Jak kisić kapustę 3
A także 500 g marchwi startej na tarce o dużych otworach
więcej...
foto: Shutterstock
Jak kisić kapustę 5
Do naczynia z pociętą kapustą i starta marchewką dodaj 5 dag soli (50 g)
więcej...
foto: Shutterstock
Jak kisić kapustę 6
Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 3-5 godzin. Kapusta w tym czasie zmięknie i zmniejszy swoją objętość
więcej...
foto: Shutterstock
Jak kisić kapustę 7
Napełnij słoiki, ugniatając kapustę. Ubita kapusta powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Zamknij szklaną lub plastikową pokrywką i odstaw na 2-3 tygodnie