
Manty, czyli pierogi na parze. Sekretem ich smaku jest aromatyczny mięsny farsz
Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, ale znane są też w innych krajach. Jednym z takich światowych przysmaków są manty. To pochodzące z Bliskiego Wschodu pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem, które gotuj się na parze.
Sprawdź tradycyjny przepis na manty.

Pierogi z mięsem jak u babci – domowy hit, który zawsze wychodzi i znika w mgnieniu oka!
Pierogi z mięsem to kulinarna klasyka, która smakuje jak wspomnienie domu i dzieciństwa. Kojarzą się z kuchnią babci, gdzie ciasto było zawsze miękkie, a farsz pachniał smakowicie cebulką. Choć wyglądają na wymagające, ich przygotowanie wcale nie jest trudne – wystarczy chwila skupienia i sprawdzony przepis. Efekt? Mięciutkie pierogi z aromatycznym środkiem, które znikają z talerzy szybciej, niż zdążysz je podać.

Te pierogi biją ruskie na głowę. Moja rodzina je uwielbia
Pierogi ruskie są jednymi z ulubionych pierogów Polaków. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że można przygotować jeszcze inne, podobne pierogi, które zachwycą nas swoim intensywnym smakiem. Chodzi mianowicie o pierogi kasztelańskie, znane też jako książęce. Są one najlepiej znane na Podlasiu, Lubelszczyźnie i Kresach.
Sprawdź przepis na pierogi kasztelańskie.

Dzyndzałki z mięsem – wyjątkowe pierogi, które zachwycają smakiem!
Dzyndzałki z mięsem, czyli pierogi z aromatycznym farszem zamkniętym w delikatnym cieście, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzyndzałki nadziewane są farszem z surowego wołowego mięsa. Dlatego po ugotowaniu i przekrojeniu dzyndzałka wydobywa się z niego aromatyczny, czosnkowo-majerankowy rosołek.
Sprawdź przepis na dzyndzałki.

Pierogi z czarnym nadzieniem to nowy król mojej kuchni. Są smaczniejsze i szybsze niż klasyczne wersje
Pierogi z kaszanką i kiszoną kapustą to wyjątkowe połączenie polskiej tradycji i nowoczesnych kulinarnych inspiracji. Znane z domowego stołu, zachwycają wyrazistym smakiem farszu, a czarne pierogi z atramentem kałamarnicy dodają potrawie wyjątkowego charakteru.
Dowiedz się, jak zrobić pierogi z czarnym nadzieniem.

Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale o podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.
Poznaj przepis na pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą.

Pierogi dominikańskie – najlepszy przepis na tradycyjne pierogi św. Jacka
Pierogi dominikańskie to prawdziwa perełka kuchni staropolskiej, której smak warto odkryć na nowo. W jednym ze swoich programów znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odwiedził klasztor dominikanów w Gidlach i przygotował słynne pierogi św. Jacka. Chcesz spróbować tego wyjątkowego dania? Z naszym przepisem przygotujesz je bez trudu!
Poznaj przepis na pierogi dominikańskie.

Pieczone pierożki to zdrowsza wersja tradycyjnego dania. Orkiszowe ciasto i kiszona kapusta to zimowy must-have
Pieczone pierożki to zdrowsza wersja tradycyjnego dania. Orkiszowe ciasto i kiszona kapusta to zimowy must-have! Delikatne, chrupiące z wierzchu, a w środku pełne aromatycznego farszu – te pierogi to doskonałe połączenie klasycznych smaków z nowoczesnym podejściem do kuchni. Świetnie sprawdzą się jako sycący obiad, kolacja lub przekąska na zimowe dni.
Sprawdź przepis na pieczone pierożki.

Pierogi prosto z Podkarpacia. Podwójne nadzienie podbija serca głodomorów
Pierogi mają wiele różnych nadzień i form. W Polsce jednak do najpopularniejszych należą ruskie, z mięsem i z kapustą i grzybami. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę jak dobre będzie połączenie dwóch z tych farszów. Chodzi mianowicie o twaróg z kiszoną kapustą. Takich pierogów większość z nas jeszcze nigdy nie próbowała, a to ogromna strata.

Zaskoczyłam rodzinę pierogami na kefirze. To był strzał w dziesiątkę
Pierogi na kefirze to przepis, który zaskoczył moją rodzinę. Dzięki kefirowi ciasto staje się lekkie i sprężyste, co sprawia, że pierogi są delikatne i pełne smaku. Sekret udanych pierogów tkwi w zastąpieniu tradycyjnego składnika kefirem.
Zobacz, jak łatwo możesz pierogi na kefirze.

Pierogi kudłate. Regionalny przepis ze starego zeszytu
Pierogi kudłate to regionalne danie, które podchodzi z Podkarpacia. Są to pyszne kulki z ziemniaczanego ciasta wypełnione twarogowym farszem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Przepis na pierogi kudłate jest bardzo prosty. Wykorzystuje się tylko kilka tanich składników.

Biorę soczewicę i pieczarki. Robię z nich pyszny i aromatyczny farsz do wege pierogów
Jedzenie wegetariańskie nie musi być nudne. Idealnym przykładem jest ten przepis. Pyszne i sycące pierogi wypełnione aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy i pieczarek to wyśmienity pomysł na wege obiad. Pierogi przyrządzone według tego przepisu są tak dobre, że nawet mięsożercy są pod wrażeniem ich smaku.
Sprawdź prosty przepis na niesamowite wegetariańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami.