Manty, czyli pierogi na parze. Sekretem ich smaku jest aromatyczny mięsny farsz
Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, ale znane są też w innych krajach. Jednym z takich światowych przysmaków są manty. To pochodzące z Bliskiego Wschodu pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem, które gotuj się na parze. Zobaczcie, jak zrobić manty i sprawdźcie tradycyjny przepis na to wyśmienite danie.

Spis treści
- Czym są pierogi manty?
- Jak zrobić pierogi manty?
- Jak podawać pierogi manty?
- Pierogi manty – przepis krok po kroku
Czym są pierogi manty?
Manty, czyli gotowane na parze pierogi z mięsnym farszem w kształcie sakiewki, są przysmakiem kuchni środkowoazjatyckiej i kaukaskiej. Istnieje mnóstwo legend i podań o tym, jak powstały manty. Pierwsze przepisy na ten rodzaj pierogów można odnaleźć w starych pismach pochodzących z XIV wieku. Danie zyskało popularność w czasach podróży Jedwabnym Szlakiem. Dziś są znanym i lubianym daniem w krajach Bliskiego Wschodu.
Jak zrobić pierogi manty?
Przepis na manty jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach przez cały rok. Tradycyjny farsz do tego rodzaju pierogów przyrządza się z baraniny, ale świetnie sprawdzi się wieprzowina i wołowina w proporcji pół na pół. Manty gotuje się na parze, ale można też zrobić to w wodzie lub usmażyć na patelni czy nawet upiec w piekarniku.
Gotowe manty warto obficie skropić olejem. Dzięki temu prostemu trikowi nie przywrą do sitka i nie posklejają się w czasie gotowania.
Jak więc zrobić tradycje pierogi manty? Przygotowanie jest proste, a przepis przypomina nasze receptury na pierogi. Manty są pyszne, aromatyczne i sycące.
- 1. krok – przygotowanie ciasta na manty
- 3. krok – przygotowanie farszu do pierogów
- 4. krok – podzielenie i rozwałkowanie ciasta
- 5. krok – nałożenie farszu i zlepienie pierogów
- 6. krok – ugotowanie pierogów na parze
Jak podawać pierogi manty?
Manty do doskonały pomysł na rodzinny obiad. Te pyszne i oryginalne pierogi z mięsem gotowane na parze zachwycą smakiem i cudownym aromatem. Aby obiad był jeszcze smaczniejszy, warto podać do nich kwaśną śmietanę lub jogurt z dodatkiem ziół i czosnku. Sprawdzi się też roztopione masło, musztarda czy sos pomidorowy.
Pierogi manty – przepis krok po kroku
Poniżej znajdziecie tradycyjny przepis na manty z Kazachstanu. Postępując według niego krok po kroku, pierożki wyjdą już za pierwszym razem i zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje.
Składniki
ciasto na pierogi:
- 1 kg mąki
- 600 ml wody
- 1/2 łyżki soli
farsz:
- 500 g wieprzowiny
- 500 g wołowiny
- 500 g dyni
- 100 g masła
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
1. Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać wodę i wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić.
2. Mięso zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski.
3. Dodać obraną i pokroić w drobną kostkę oraz starte na tarce cebule. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem, czosnkiem niedźwiedzim i granulowanym. Dokładnie wymieszać.
4. Ciasto podzielić na kilka porcji. Z każdej części uformować wałeczki i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Obtoczyć w mące i odstawić.
5. Każdy kawałek ciasta rozwałkować. Nakładać porcje farszu i około 1/2 łyżeczki masła. Pierogi przez środek, a następnie po bokach, tak aby powstał kwadrat. Posmarować olejem i przełożyć na sitko.
6. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Umieścić w nim sitko z pierogami i przykryć. Gotować około 40 minut.
7. Podawać na ciepło na obiad z sosem lub kwaśną śmietaną.
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne i aromatyczne pierogi. Swoją wiedzę o pierogach możesz sprawdzić, rozwiązując szybki quiz kulinarny o pierogach.
