Dzyndzałki z mięsem – wyjątkowe pierogi, które zachwycają smakiem!
2025-01-13
łatwy
45 min
4
Dzyndzałki z mięsem, czyli pierogi z aromatycznym farszem zamkniętym w delikatnym cieście, to prawdziwa uczta dla podniebienia.. Dzyndzałki nadziewane są farszem z surowego wołowego mięsa. Dlatego po ugotowaniu i przekrojeniu dzyndzałka wydobywa się z niego aromatyczny, czosnkowo-majerankowy rosołek.
Dzyndzałki: czym różnią się od klasycznych pierogów?
Dzyndzałki różnią się od klasycznych pierogów zarówno pochodzeniem, jak i szczegółami wykonania.
- Pochodzenie: dzyndzałki to tradycyjne danie z Warmii i Mazur, będące częścią tamtejszej kuchni regionalnej. Klasyczne pierogi są popularne w całej Polsce i występują w wielu odmianach w zależności od regionu.
- Rozmiar: dzyndzałki są zazwyczaj mniejsze niż klasyczne pierogi, przypominając bardziej uszka lub miniaturowe pierożki.
- Ciasto: ciasto na dzyndzałki jest delikatniejsze, cienko rozwałkowane, co nadaje im lekką strukturę.
- Farsz: dzyndzałki są tradycyjnie nadziewane surowym mięsem, najczęściej wołowym, rzadziej wieprzowym, mieszanym z cebulą i przyprawami. Klasyczne pierogi mogą być wypełniane różnorodnymi farszami – od mięsnych, przez ruskie, po słodkie.
- Sposób podania: dzyndzałki często serwuje się w rosole, barszczu czerwonym lub polane skwarkami i masłem.
- Klasyczne pierogi podawane są na różne sposoby – gotowane, pieczone, smażone, z dodatkiem śmietany, cebulki czy masła.
Dzyndzałki to regionalna wersja pierogów, z nutą lokalnej tradycji i charakterystycznym sposobem podania.
SKŁADNIKI
- Na farsz do dzyndzałków:
- 1 kg wołowiny
- 300 g słoniny
- 6-7 ząbków czosnku
- majeranek
- sól i pieprz
- Na ciasto na dzyndzałki:
- 750 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę i słoninę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.
- Dodajemy posiekany drobno czosnek, majeranek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Z mąki, jajek, ciepłej wody i oleju przygotowujemy ciasto na pierogi.
- Pierogi dzyndzałki lepimy tak, jak zwykłe pierogi.
- Gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu około 8 minut.
- Na oleju rumienimy posiekaną cebulę.
- Pierogi podajemy okraszone zrumienioną cebulką.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?