Dzyndzałki z mięsem – wyjątkowe pierogi, które zachwycają smakiem!

Dzyndzałki z mięsem: pierogi z restauracji Smaki Mazur w Mrągowie
Autor: Shutterstock Dzyndzałki to warmińskie pierogi 
łatwy
45 min
4

Dzyndzałki z mięsem, czyli pierogi z aromatycznym farszem zamkniętym w delikatnym cieście, to prawdziwa uczta dla podniebienia.. Dzyndzałki nadziewane są farszem z surowego wołowego mięsa. Dlatego po ugotowaniu i przekrojeniu dzyndzałka wydobywa się z niego aromatyczny, czosnkowo-majerankowy rosołek.

Dzyndzałki: czym różnią się od klasycznych pierogów?

Dzyndzałki różnią się od klasycznych pierogów zarówno pochodzeniem, jak i szczegółami wykonania.

  • Pochodzenie: dzyndzałki to tradycyjne danie z Warmii i Mazur, będące częścią tamtejszej kuchni regionalnej. Klasyczne pierogi są popularne w całej Polsce i występują w wielu odmianach w zależności od regionu.
  • Rozmiar: dzyndzałki są zazwyczaj mniejsze niż klasyczne pierogi, przypominając bardziej uszka lub miniaturowe pierożki.
  • Ciasto: ciasto na dzyndzałki jest delikatniejsze, cienko rozwałkowane, co nadaje im lekką strukturę.
  • Farsz: dzyndzałki są tradycyjnie nadziewane surowym mięsem, najczęściej wołowym, rzadziej wieprzowym, mieszanym z cebulą i przyprawami. Klasyczne pierogi mogą być wypełniane różnorodnymi farszami – od mięsnych, przez ruskie, po słodkie.
  • Sposób podania: dzyndzałki często serwuje się w rosole, barszczu czerwonym lub polane skwarkami i masłem.
  • Klasyczne pierogi podawane są na różne sposoby – gotowane, pieczone, smażone, z dodatkiem śmietany, cebulki czy masła.

Dzyndzałki to regionalna wersja pierogów, z nutą lokalnej tradycji i charakterystycznym sposobem podania.

SKŁADNIKI

  • Na farsz do dzyndzałków:
  • 1 kg wołowiny
  • 300 g słoniny
  • 6-7 ząbków czosnku
  • majeranek 
  • sól i pieprz 
  •  Na ciasto na dzyndzałki:
  • 750 g mąki
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę i słoninę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.
  • Dodajemy posiekany drobno czosnek, majeranek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Z mąki, jajek, ciepłej wody i oleju przygotowujemy ciasto na pierogi.
  • Pierogi dzyndzałki lepimy tak, jak zwykłe pierogi.
  • Gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu około 8 minut.
  • Na oleju rumienimy posiekaną cebulę.
  • Pierogi podajemy okraszone zrumienioną cebulką.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Redakcja
więcej