Szybki sposób na wykorzystanie kurczaka z obiadu! Empanadas w 30 minut

2025-12-03 11:00

Szybki obiad, przekąska czy przystawka na spotkanie z przyjaciółmi? Te empanadas z kurczakiem sprawdzą się świetnie na każdą z tych okazji. Przygotowanie tych pyszności nie powinno nam zająć więcej niż 40 minut. To danie, które zachwyci każdego prostotą i szybkością przygotowania. A smak? Cóż... nie pozostawia nic do życzenia.

Szybki sposób na wykorzystanie kurczaka z obiadu! Empanadas w 30 minut

i

Autor: Arina P Habich/ Shutterstock
łatwy
15 min
12

Pierogi, które zachwycą. Wystarczy kilka składników

Pierogi z kapustą i grzybami czy ruskie już ci się znudziły? Sięgnij więc po przepis na te aromatyczne, pieczone pierożki z farszem z kurczaka. Świetnie smakują, są szybkie i proste w przygotowaniu i zachwycają już od pierwszego kęsa. Idealne na szybki obiad czy ciekawą przekąskę.

Sam przygotuj ciasto. To kilka chwil

Ten przepis na szybkie i proste empanadas przypadnie do gustu każdemu, kto nie ma czasu czy ochoty długo stać przy garach. Jeśli jednak zamiast gotowego ciasta francuskiego, wolimy sami przygotować ciasto, to będziemy potrzebować:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na mniej więcej 15 minut. Dzięki temu nasze empanadas będą smakowały jeszcze lepiej!

Jeśli więc zależy nam na szybkim, prostym i smakowitym posiłku, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Bez dużej ilości pracy, wielu składników czy trudnych technik. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tych aromatycznych, pieczonych pierożków.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 pierś z kurczaka (lub mięso z rosołu, lub gotowany/pieczony kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g startego żółtego sera
  • Do posmarowania:
  • 1 jajko roztrzepane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli mamy surowego kurczaka to go gotujemy lub smażymy.
  • Drobno siekamy mięso i odkładamy.
  • Na patelni szklimy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy posiekany czosnek i paprykę.
  • Dodajemy kurczaka koncentrat, paprykę słodką i kumin.
  • Doprawiamy do smaku i podduszamy.
  • Dodajemy ser i mieszamy.
  • Z ciasta wycinamy większe kółka.
  • Nakładamy na środek farsz, składamy i zaciskamy brzegi widelcem.
  • Smarujemy jajkiem.
  • Pieczemy 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...