Szybki sposób na wykorzystanie kurczaka z obiadu! Empanadas w 30 minut
Szybki obiad, przekąska czy przystawka na spotkanie z przyjaciółmi? Te empanadas z kurczakiem sprawdzą się świetnie na każdą z tych okazji. Przygotowanie tych pyszności nie powinno nam zająć więcej niż 40 minut. To danie, które zachwyci każdego prostotą i szybkością przygotowania. A smak? Cóż... nie pozostawia nic do życzenia.
i
Pierogi, które zachwycą. Wystarczy kilka składników
Pierogi z kapustą i grzybami czy ruskie już ci się znudziły? Sięgnij więc po przepis na te aromatyczne, pieczone pierożki z farszem z kurczaka. Świetnie smakują, są szybkie i proste w przygotowaniu i zachwycają już od pierwszego kęsa. Idealne na szybki obiad czy ciekawą przekąskę.
Sam przygotuj ciasto. To kilka chwil
Ten przepis na szybkie i proste empanadas przypadnie do gustu każdemu, kto nie ma czasu czy ochoty długo stać przy garach. Jeśli jednak zamiast gotowego ciasta francuskiego, wolimy sami przygotować ciasto, to będziemy potrzebować:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na mniej więcej 15 minut. Dzięki temu nasze empanadas będą smakowały jeszcze lepiej!
Jeśli więc zależy nam na szybkim, prostym i smakowitym posiłku, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Bez dużej ilości pracy, wielu składników czy trudnych technik. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tych aromatycznych, pieczonych pierożków.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka (lub mięso z rosołu, lub gotowany/pieczony kurczak)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 czerwonej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 50 g startego żółtego sera
- Do posmarowania:
- 1 jajko roztrzepane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli mamy surowego kurczaka to go gotujemy lub smażymy.
- Drobno siekamy mięso i odkładamy.
- Na patelni szklimy posiekaną cebulę.
- Dodajemy posiekany czosnek i paprykę.
- Dodajemy kurczaka koncentrat, paprykę słodką i kumin.
- Doprawiamy do smaku i podduszamy.
- Dodajemy ser i mieszamy.
- Z ciasta wycinamy większe kółka.
- Nakładamy na środek farsz, składamy i zaciskamy brzegi widelcem.
- Smarujemy jajkiem.
- Pieczemy 20 minut.