Pierogi z kapustą i grzybami - sprawdzony przepis babci Jasi

2021-12-06
Pierogi z kapustą i grzybami - sprawdzony przepis babci Jasi
Autor: Shutterstock
średni
150 min
4

Pierogi z kapustą i grzybami mogą być duże, średnie lub całkiem małe - wtedy z powodzeniem mogą stanowić dodatek do czerwonego barszczu. W jaki sposób przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami? Oto sprawdzony przepis babci Jasi.

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki, 
  • 1 żółtko, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  •  
  • farsz: 
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • łyżeczka mąki, 
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, następnie ugotuj (w tej samej wodzie, w której się moczyły).  Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości.  Odcedź grzyby i kapustę (tę ostatnią dodatkowo dobrze odciśnij, inaczej farsz będzie za rzadki). Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
  • Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem. Dodaj łyżeczkę mąki, zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmaż na małym ogniu. 
  • Z mąki, żółtka, oleju, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto.  Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wykrój szklanką kółka (do "uszek" użyj szklaneczki o mniejszej średnicy).  Kolejno nakładaj na kółka po łyżeczce farszu, składaj ciasto na pół, dobrze dociskaj (ew. połącz dwa końce, by powstały "uszka"). Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Odkładaj pierogi na lnianą serwetkę (przykryj, by nie wyschły).  Wrzuć do osolonej, wrzącej wody. Nie pozwól, by się skleiły (delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką). Po wypłynięciu pierogów na wierzch, gotuj jeszcze chwilę, aż ciasto zmięknie.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi:

pierogi z makiem,

pierogi z rybą,

pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

Zobacz galerię i dowiedz się, jak robić pierogi - krok po kroku