Pierogi z makiem: przepis na oryginalne danie na Wigilię

Pierogi z makiem
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z makiem
średni
35 min
4

Pierogi z makiem to danie typowo wigilijne. Do sporządzenie ich używamy zmielonego w maszynce maku ale też możemy ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej. Oczywiście do pierogów dodamy miód i bakalie. 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Sprawdź także >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • FARSZ:
  • 200 g maku,
  • pół litra mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • garść orzechów,
  • 1 żółtko
  •  
  • CIASTO:
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • FARSZ: przebrany i opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut.
  • Przestudzony mak przepuścić trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku.
  • W rondlu rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem.
  • CIASTO: z mąki wymieszanej z solą usypać kopczyk. Zrobić w nim dołek i wlać roztrzepane jajko. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając najpierw odrobinę gorącej wody, a na końcu roztopione masło. Przykryć je i odstawić na 15 minut.
  • Potem cienko rozwałkować, szklanką powycinać kółka i nałożyć na nie farsz. Sklejać i delikatnie zacisnąć brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Pierogi gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.