Pierogi z rybą wigilijne
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pierogi z rybą wigilijne, to propozycja dla tych, którzy lubią urozmaicenie i nie zawsze kierują się samą tradycją. Odkąd w naszym kraju otwarto pierogarnie - pomysły na nowe farsze do pierogów zaczęły się mnożyć. Więc dlaczego na naszym wigilijnym stole nie miałyby tym razem zagościć pierogi z rybą?
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z makiem oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Zamiast skórki otartej z cytryny możesz użyć pieprzu cytrynowego. Mrożoną rybę możesz zastąpić świeżą, ale musisz pozbawić ją ości.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,75 szklanki wody mineralnej
- 2 łyżki oleju
- sól
- FARSZ:
- 1 kg mrożonej ryby (kostka lub filety)
- pół czerstwej bułki
- 2 żółtka
- 2 łyż. bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sok z około połowy cytryny
- skórka otarta z kawałka cytryny (nie za dużo)
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich plastyczne, miękkie ciasto na pierogi. Konsystencję ciasta reguluj, dodając nieco wody lub mąki.
- Mrożoną rybę ugotuj na parze (lub w osolonej wodzie). Odcedź i osusz. Czerstwą bułkę namocz w wodzie, w której gotowała się ryba.
- Rybę poszarp widelcem na drobne kawałki i posiekaj nożem. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, posiekaną natkę oraz zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, rozmoczoną i odsączoną bułkę i wszystko starannie wymieszaj.
- Na wysypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj płat ciasta o grubości 2 mm i wykrawaj w nim kształt koła za pomocą zanurzonej w mące szklanki. Na środek każdego okręgu nakładaj farsz, zginając go na pół i zlepiając brzegi palcami zanurzonymi w mące, formuj kształt pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj uformowane pierogi do wrzącej wody, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna i nie sklejały się. Chwilę po wypłynięciu na wierzch, wyławiaj łyżką cedzakową i układaj gotowe na półmisku.- Pierogi można podawać z wody, albo podsmażone na patelni z odrobiną masła.