Ciasto na pierogi - przepis babci na elastyczne ciasto na pierogi
2022-06-30
łatwy
20 min
4
Kto pamięta babcine pierogi wie, że ciasto na nie było cienkie, ale elastyczne, a pierogi nie pękały podczas gotowania. Przepis mojej babci na takie pierogi był prosty, podzielę się nim z wami, bo pierogi przygotowane z ciasta wg tego przepisu zawsze mi się udają.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Wymieszać z solą, zrobić z niej kopczyk i we wgłębienie na jego szczycie wbić jajko.
- Zacząć wyrabiać ciasto dolewając małym strumieniem ciepłą wodę.
- Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Czasem konieczne jest dodanie większej ilości wody, a czasem trzeba tę ilość minimalnie zmniejszyć - zależy od wilgotności mąki oraz temperatury i wilgotności panującej w otoczeniu. Tak przygotowane ciasto powinno odpoczywać przykryte ściereczką ok. 20 minut.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?