Ciasto na pierogi - przepis babci na elastyczne ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi - przepis babci na elastyczne ciasto na pierogi
Autor: Shutterstock Pierogi babci były równe, z cienkiego, elastycznego ciasta, które nie pękało podczas gotowania
łatwy
20 min
4

Kto pamięta babcine pierogi wie, że ciasto na nie było cienkie, ale elastyczne, a pierogi nie pękały podczas gotowania. Przepis mojej babci na takie pierogi był prosty, podzielę się nim z wami, bo pierogi przygotowane z ciasta wg tego przepisu zawsze mi się udają.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Mąkę przesiać na stolnicę.
  • Wymieszać z solą, zrobić z niej  kopczyk i we wgłębienie na jego szczycie wbić jajko.
  • Zacząć wyrabiać ciasto dolewając małym strumieniem ciepłą wodę.
  • Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Czasem konieczne jest dodanie większej ilości wody, a czasem trzeba tę ilość minimalnie zmniejszyć - zależy od wilgotności mąki oraz temperatury i wilgotności panującej w otoczeniu. Tak przygotowane ciasto powinno odpoczywać przykryte ściereczką ok. 20 minut.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej