Fantastyczne pierogi z suszonymi śliwkami skąpane w miodowym sosie

2020-01-30
Pierogi z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Pierogi z suszonymi śliwkami to świetny obiad na sodko.
łatwy
60 min
4

Pierogi z suszonymi śliwkami można podać na obiad lub na deser. Już same smakują rewelacyjnie, ale polane miodowo-maślanym sosem rozpieszczają kubki smakowe.

Składniki

2 szklanki mąki

1 łyżka oleju

300 g suszonych śliwek bez pestek

1/2 kostki masła

2 łyżki cukru

4 łyżki miodu

wanilia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Śliwki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Posypać cukrem i wymieszać.

Z maki i oleju z dodatkiem ciepłej wody zagnieść elastyczne, błyszczące ciasto. Wyrabiać dotąd aż przestanie się kleić do rąk i odłożyć na chwilę aby odpoczęło.

Gotowe ciasto rozwałkować i powycinać z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy kawałek ciasta położyć 1-2 śliwki i ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonym wrzątku.

Masło roztopić na patelni, dodać miód i ziarenka wanilii. Pierogi podawać polane ciepłym sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska