Fantastyczne pierogi z suszonymi śliwkami skąpane w miodowym sosie

2021-03-30
Pierogi z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Pierogi z suszonymi śliwkami to świetny obiad na sodko.
łatwy
60 min
4

Pierogi z suszonymi śliwkami można podać na obiad lub na deser. Już same smakują rewelacyjnie, ale polane miodowo-maślanym sosem rozpieszczają kubki smakowe.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • wanilia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Posypać cukrem i wymieszać.
  • Z maki i oleju z dodatkiem ciepłej wody zagnieść elastyczne, błyszczące ciasto. Wyrabiać dotąd aż przestanie się kleić do rąk i odłożyć na chwilę aby odpoczęło.
  • Gotowe ciasto rozwałkować i powycinać z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy kawałek ciasta położyć 1-2 śliwki i ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonym wrzątku.
  • Masło roztopić na patelni, dodać miód i ziarenka wanilii. Pierogi podawać polane ciepłym sosem.