Fantastyczne pierogi z suszonymi śliwkami skąpane w miodowym sosie
2021-03-30
łatwy
60 min
4
Pierogi z suszonymi śliwkami można podać na obiad lub na deser. Już same smakują rewelacyjnie, ale polane miodowo-maślanym sosem rozpieszczają kubki smakowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 300 g suszonych śliwek bez pestek
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- wanilia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Posypać cukrem i wymieszać.
- Z maki i oleju z dodatkiem ciepłej wody zagnieść elastyczne, błyszczące ciasto. Wyrabiać dotąd aż przestanie się kleić do rąk i odłożyć na chwilę aby odpoczęło.
- Gotowe ciasto rozwałkować i powycinać z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy kawałek ciasta położyć 1-2 śliwki i ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonym wrzątku.
- Masło roztopić na patelni, dodać miód i ziarenka wanilii. Pierogi podawać polane ciepłym sosem.