Stary przepis na pierogi ruskie. Z tym składnikiem farsz będzie smakował obłędnie
Pierogi ruskie to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Dzięki temu przepisowi poznacie je w zupełnie innej odsłonie. Farsz smakuje o wiele lepiej, jeżeli doda się jeden prosty składnik. Właśnie tak farsz przygotowywano dawno temu. Zobaczcie, jak zrobić pierogi ruskie w orzeźwiającym wydaniu.
Spis treści
- Pierogi – klasyka polskiej kuchni
- Tajemnica pierogów ruskich
- Jak zrobić farsz z miętą do pierogów ruskich?
- Jak ugotować pierogi ruskie z farszem z miętą?
- Pierogi ruskie z farszem z miętą – przepis krok po kroku
Pierogi – klasyka polskiej kuchni
Przepis na pierogi znany jest w Polsce od XIII wieku, a sprowadził go do naszego kraju dominikanin Jacek Odrowąż. Pierwszy raz spróbował tego dania podczas wizyty w Kijowie. Pierogi zrobiły na nim tak duże wrażenie, że przepis postanowił zabrać ze sobą do Polski. Pierogi bardzo szybko zyskały grono wiernych fanów, a przepis rozprzestrzenił się po całym kraju. Dziś pierogi to klasyka polskiej kuchni.
Tajemnica pierogów ruskich
Przepis na farsz do pierogów ruskich pochodzi z dawnych czasów. Dzięki dodatkowi jednego składnika o wyjątkowych mocach pierogi smakują rewelacyjnie. Co więc dodać do farszu, aby pierogi smakowały jak dawniej? Sekretnym składnikiem jest mięta. To właśnie dzięki niej pierogi są tak dobre. Dodana do ziemniaków, twarogu i cebuli posiekana mięta sprawia, że danie jest orzeźwiające i lekkie. Pierogi ruskie z farszem z miętą są przepyszne i będą smakować każdemu.
Jak zrobić farsz z miętą do pierogów ruskich?
Przyrządzenie dania rozpoczyna się od zagniecenia ciasta na pierogi. Następnym krokiem jest zrobienie pysznego i aromatycznego farszu. Do ugotowanych ziemniaków dodaje się twaróg i podsmażoną cebulę oraz posiekaną miętę. Składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie uformować z nich małe kuleczki, które nakłada się na wykrojone z ciasta okręgi. Brzegi trzeba dokładnie skleić.
Jak ugotować pierogi ruskie z farszem z miętą?
Pierogi ruskie z obłędnym miętowym farszem gotuje się tak samo jak te tradycyjne. W dużym garnku zagotowuje się wodę z odrobiną soli. Pierogi wkłada się do niej partiami. Warto je zamieszać, aby nie przywarły do dna. Czas gotowania wynosi 3 minuty od momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.
Pierogi ruskie z farszem z miętą – przepis krok po kroku
Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki miękkiego masła
- szczypta soli
farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaki
- 500 g twarogu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej mięty
1. Mąkę przesiać na blat lub stolnicę. W środku zrobić zagłębienie i dodać masło. Wsypać sól i wlać wodę. Wymieszać, a następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zastawić z ognia.
3. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg, podsmażoną cebulę i posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy niewielkie kuleczki.
4. Ciasto rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrajać kółka.
5. Na każde kółko nakładać kuleczkę farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi układać na desce.
6. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
7. Pierogi podawać na ciepło z cebulą, skwarkami i kwaśną śmietaną.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i aromatyczne pierogi.